Litecoin

litecoin

For de fleste som jobber med kryptovaluta, så er det Bitcoin som er den største konkurrenten. Ønsket om å utvikle noe som kan danke ut Bitcoin, er motivasjonen for mange utviklere. Mannen bak Litecoin, Charlie Lee, var intet unntak.

Denne kryptoen dukket opp på kryptomarkedet i 2011, bare to år etter at Bitcoin hadde gjort sitt inntog i folks hverdag. I praksis betyr det at Litecoin er en av verdens første altcoins.

Blant alle kryptovalutaene som finnes i dag, er det nok dette den som ligner aller mest på Bitcoin. Hvorfor det er slik, er noe av det vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

På grunn av likhetene med Bitcoin, er dette et begrep som vil gå litt igjen i denne teksten. Men det er altså Litecoin som er hovedfokuset i dette tilfellet.

Hva er Litecoin?

Dette er en kryptovaluta som er utviklet med utgangspunkt i blokkjede-teknologi. Denne kryptovalutaen ble lansert i 2011, noe som betyr at den i skrivende stund har vært på kryptomarkedet i hele 10 år.

Det er programmereren Charlie Lee som stod bak utviklingen av Litecoin. Hans motivasjon for dette arbeidet, var at han ønsket å lage en kryptovaluta som var bedre enn Bitcoin. Og selv om ikke Litecoin har «knocket ut» Bitcoin helt, så er det i hvert fall et bra alternativ.

Litecoin kom, som sagt, på kryptomarkedet i 2011. Da hadde det bare gått 2 år siden Bitcoin så dagens lys for første gang. For Litecoin betyr det at denne kryptovalutaen kan regnes som en av verdens første altcoins. Altcoins er et begrep som brukes om alternativene til Bitcoin.

Men selv om Charlie Lee ønsket å utvikle en kryptovaluta som var bedre enn Bitcoin, så var det ikke det eneste han ville oppnå. De to kryptovalutaene har generelt sett forskjellige forretningsideer, siden målet var at Litecoin skal bli en del av folks hverdag i større grad.

Betydningen av begrepet «Litecoin»

Morfologisk sett er Litecoin et sammensatt ord, som består av ordstammene «lite» og «coin». Førstnevnte er et norsk begrep som viser til størrelsen på noe, mens sistnevnte er det engelske ordet for det vi kjenner på norsk som «mynt». Litecoin er altså en liten mynt.

Dette navnet minner kanskje litt om Bitcoin, da disse to begrepene er satt sammen på lignende måte. Ordene «lite» og «bit» har nemlig samme betydning, bare at «lite» er norsk og «bit» er engelsk. Men det er egentlig en ganske god sammenligning.

Litecoin og Bitcoin

Litecoin har nemlig flere fellesstrekk med Bitcoin, i og med at Litecoin er et resultat av en hardfork som oppstod i forbindelse med Bitcoin. Det betyr at Litecoin bygger på samme kildekode som Bitcoin, men utvikleren (Charlie Lee) har lagt inn noen endringer i koden.

Det betyr at hvis du setter opp kildekodene til Litecoin og Bitcoin rett ved siden av hverandre, så vil de se ganske like ut. På enkelte områder vil kodene se klisslike ut. De største endringene som Charlie Lee la inn i kildekoden til Litecoin var disse:

  • Scrypt-algoritmen
  • Blokk-generering

I denne artikkelen skal vi se nærmere på både Scrypt-algoritmen og blokk-genereringen i forhold til kryptovalutaen Litecoin.

Derfor er Litecoin bedre enn Bitcoin

Utvikleren Charlie Lee gjorde som nevnt noen endringer i kildekoden til Bitcoin da han utviklet Litecoin. Men det var ikke bare Scrypt-algoritmen og blokk-genereringen som utgjør forskjellene mellom Litecoin og Bitcoin.

Det er et par elementer som gjør at vi kan si at Litecoin vil være et bedre valg enn Bitcoin. Hvilke elementer det er snakk om, skal vi ta en titt på nedenfor.

velge litecoin eller bitcoin

Hvilken krypto som er best av Litecoin og Bitcoin kommer na på mange faktorer, som du kan lese mer om nedenfor.

Litecoin er raskere

I og med at både Litecoin og Bitcoin er utviklet med utgangspunkt i blokkjede-teknologi, så fungerer begge kryptovalutaene på samme måte. Hver gang det legges til en ny blokk i den eksisterende kjeden, så vil det ta tid før den er fullstendig generert.

Det er ingen hemmelighet at hastighet er noe Bitcoin har fått mye kritikk for i løpet av årene siden lanseringen i 2009. I skrivende stund tar denne prosessen rundt 10 minutter for Bitcoin, men Charlie Lee ønsket at Litecoin skulle være raskere enn det.

Charlie Lee utviklet derfor en kryptovaluta med en transaksjonshastighet på 2 minutter og 30 sekunder. I praksis betyr det at Litecoin er tre ganger så raskere enn Bitcoin, og det er uten tvil fordelaktig for Litecoin sin del!

Det er også mulig å se det på en annen måte. Mens Bitcoin er i stand til å håndtere rundt 7 transaksjoner på ett sekund, så har Litecoin muligheten til å håndtere 56 transaksjoner på det samme tidsintervallet.

Litecoin er billigere

Bortsett fra enkelte unntak, så virket det som at Charlie Lee generelt sett var fornøyd med Bitcoin som kryptovaluta. Det kan også forklare hvorfor han ikke har gjort mer for å endre på kildekoden som Litecoin bygget på.

Derfor kan Litecoin beskrives som en bedre versjon av Bitcoin, blant annet med tanke på prisen kunden er nødt til å betale for å kjøpe de to forskjellige kryptovalutaene.

Det er nemlig ikke bare transaksjonshastigheten Bitcoin har høstet kritikk for. Kryptovalutaen har også fått en god del kritikk i forbindelse med prisnivået sitt, til tross for at etterspørselen etter Bitcoin er stort og prisen kun gjenspeiler det.

Men med tanke på transaksjonskostnad er det også Litecoin som trekker det lengre strået. Mens transaksjonskostnaden for Bitcoin ligger på rundt 500 kroner, så ligger transaksjonskostnaden for Litecoin på rundt en femtilapp. Bitcoin er altså 10 ganger dyrere!

Litecoin har færre brukere

At Litecoin har færre brukere kan umulig være positivt, tenker du kanskje. Men før du fortsetter den tankerekken og avskjærer Litecoin fullstendig, så vil vi utdype dette litt. For det har seg nemlig slik at det at Litecoin har færre brukere faktisk gjør Litecoin bedre.

Mens Bitcoin nærmer seg rundt 20 millioner brukere, så ligger Litecoin på et nivå mellom 1,5 og 2 millioner brukere. Det betyr naturligvis at Bitcoin er et langt mer populært alternativ, men det er ikke kryptovalutaens popularitet som spiller størst rolle i dette tilfellet.

Bitcoin er populært. Men det at det er flere om beinet i forbindelse med den kryptovalutaen betyr at tjenesten generelt er tregere fordi det er så mange som prøver å bruke den på en og samme tid. Litecoin, med sine færre brukere, vil klare å holde hastigheten oppe bedre.

I tillegg til at det er positivt med tanke på kryptovalutaens hastighet, så er det også praktisk for teamet bak Litecoin sin del. Når de skal gjøre noen endringer i Litecoin sitt system, så vil det ta dem mye kortere tid enn det vil for teamet bak Bitcoin å gjøre det samme.

Litecoin har en lavere markedsverdi

Det er ingen hemmelighet at Bitcoin har en mye høyere markedsverdi enn Litecoin. Dette er helt naturlig i og med at Bitcoin faktisk er den største kryptovalutaen på kryptomarkedet, mens Litecoin ikke er der helt enda.

I forbindelse med markedsverdi finner vi Bitcoin i teten. På andre plass vil du finne Ethereum, som er den nest største av dagens kryptovalutaer. Deretter trenger du ikke å gå så langt ned på listen, for Litecoin vil du finne på femte plass, så det er ikke dårlig det heller!

Hvis man imidlertid skal se på forskjellen mellom Litecoin og Bitcoin i prosent, så utgjør Litecoin sin markedsverdi kun rundt 6 % av markedsverdien på Bitcoin.

Men dette underbygger bare det vi nevnte ovenfor om at Litecoin er billigere enn Bitcoin. Litecoin er ikke bare billigere for kundene, men også for de som eventuelt ønsker å kjøpe seg inn i kryptovalutaen. Og hvem vet – om noen år har Litecoin kanskje krøpet enda lenger opp!

Litecoin kan lage flere mynter

I forbindelse med kryptovaluta fungerer det slik at hver enkelt kryptovaluta har et fastsatt antall mynter som de har lov til å lage.

Hensikten med denne begrensningen, er å sørge for at det ikke oppstår inflasjon og lignende. Det er viktig for begge parter at det økonomiske systemet er så bærekraftig og miljøvennlig som mulig, og derfor har de lagt inn denne begrensningen.

Denne begrensningen er lavere for Litecoin enn den er i forbindelse med Bitcoin. I praksis betyr det at Litecoin har muligheten til å lage flere mynter enn det Bitcoin kan.

Mens Bitcoin har muligheten til å produsere rundt 21 millioner mynter som kan fordeles på kundenes e-lommebøker, så har Litecoin muligheten til å produsere mer enn det dobbelte. De kan nemlig produsere cirka 84 millioner mynter.

Litecoin henvender seg til andre enn Bitcoin

Ovenfor har vi sett nærmere på hvorfor Litecoin vil være et bedre alternativ i forhold til Bitcoin. Men det er viktig å understreke at det var aldri Charlie Lee sin intensjon at Litecoin skulle ta over plassen til Bitcoin.

Som nevnt ovenfor så virket det som at Charlie Lee generelt sett var veldig fornøyd med måten Bitcoin ble drevet på. Det var bare noen små detaljer som ikke var i tråd med hans visjon, og derfor ble han inspirert til å prøve lykken selv.

Selv om det ikke er umulig å omtale Litecoin som «hard konkurranse» for Bitcoin, så var det ikke det det som var motivasjonen til Charlie Lee. Mens Bitcoin ønsker at folk skal bruke dem til store transaksjoner, så ønsker Litecoin å være der for folk som trenger dem i hverdagen.

Det er slik kallenavnene til Bitcoin og Litecoin har vokst frem. Folk pleier å sammenligne Bitcoin med for eksempel gull, mens det ikke er uvanlig at Litecoin beskrives som sølv. Og de fleste vet jo at sølv er en mer hverdagslig valuta enn gull!

Fordeler med å bruke Litecoin

I denne artikkelen har vi gått i dybden av hva som gjør Litecoin til et godt alternativ. Det har særlig vært i forbindelse med at dette er en kryptovaluta som har mange likheter med Bitcoin.

I og med at disse kryptovalutaene bygger på samme kildekode, så er det ganske naturlig. Men det betyr ikke at de er helt like. Og i forbindelse med om endringene kan beskrives som forbedringer, så kan de definitivt det.

Som vi også skrev ovenfor, så er det flere elementer ved Litecoin som dette til et bedre alternativ sammenlignet med Bitcoin. Så om Litecoin har gjort et godt inntrykk på deg, enten i løpet av denne artikkelen eller på en annen måte, så er det bare å prøve den ut.

Det er imidlertid viktig at du ikke satser mer enn du har råd til å tape, for Litecoin er som hvilken som helst annen kryptovaluta. Det er med andre ord en kryptovaluta med høy volatilitet, og det er ingen som vet hva fremtiden bringer!

Litecoin – en mindre kjent kryptovaluta

Til tross for at Litecoin er et godt alternativ på flere mulige måter, så er det ikke til å stikke under en stol at det er en mindre kjent kryptovaluta. Spesielt hvis man sammenligner den med nettopp Bitcoin.

Det høres kanskje også litt rart ut, i og med at Litecoin har vært på kryptomarkedet nesten like lenge som Bitcoin. Men slik er det altså. I praksis er det nok bare spesielt interesserte som har hørt om Litecoin, og det er selvsagt litt kjipt for deres del.

Slik kjøper du Litecoin

Hvis fordelene ved å bruke Litecoin derimot virket tiltalende på deg, så skal vi fortelle deg om hvordan du skal gå frem for å kjøpe (og dermed investere i) Litecoin. Det å investere i kryptovaluta, er faktisk mye enklere enn det folk flest kanskje tror!

For å investere i Litecoin, så går du frem på følgende måte:

  1. Først må du finne en kryptobørs som du vil kjøpe Litecoin gjennom. Det finnes mange gode kryptobørser der ute. Et godt eksempel på en kryptobørs, er Coinbase, som brukes av mange til å kjøpe både blant annet Bitcoin og Litecoin.
  2. Etter at du har funnet en kryptobørs du ønsker å benytte deg av, så må du opprette en brukerkonto. For å kunne registrere deg på Coinbase, er du nødt til å ha passet ditt tilgjengelig når du gjør det. Dette skal du ta et høykvalitets bilde av!
  3. Etter at du har verifisert kontoen din, så kan du kjøpe Litecoin. Coinbase lar deg gjøre dette ved bruk av både VISA, Mastercard eller en tradisjonell bankoverføring, så det finnes noe for enhver smak her.

Når du har kjøpt Litecoin plasseres de i e-lommeboken din hvor de kommer til å ligge trygt helt frem til du bestemmer deg for hva du ønsker å gjøre med dem!