Alt du må vite om Litecoin

Ole
01.10.2021
413 Visninger
Litecoin

Mange ønsker å kjøpe kryptovaluta, enten det er Bitcoin eller en alternativ form for kryptovaluta. Blant de første alternative kryptovalutaene som ble lansert etter Bitcoin er Litecoin.

Litecoin beskrives av enkelte som Bitcoin sin «lillebror», og det finnes mange likheter mellom de to. Finn ut om du bør investere penger i Litecoin, og få bedre forståelse for hvordan denne populære kryptovalutaen fungerer!

Hva er Litecoin?

Litecoin er en av markedets eldste og mest kjente former for kryptovaluta. Litecoin er desentralisert, og i tillegg basert på blokkjede-teknologi – akkurat som Bitcoin.

Det at Litecoin er desentralisert, betyr bare at kontrollen over valutaen ikke er sentralisert hos en statsbank eller andre tredjeparter. Litecoin har istedenfor en digital hovedbok for transaksjoner og et P2P (Peer to Peer)-nettverk som kontrollerer transaksjonene.

Samtlige transaksjoner offentliggjøres i nettverket, og et visst antall noder må bekrefte (verifisere) disse. Alle transaksjoner legges til i en blokk i blokkjeden, og nye blokker dannes oftere enn hos Bitcoin (hvert 2,5 minutt). Dette gjør også  transaksjonene litt raskere.

Hvordan fungerer Litecoin?

Alle blokkjeder har en algoritme som systematisk verifiserer nye blokker i kjeden. For Bitcoin brukes en Proof-of-Work-algoritme, der brukere (minere) verifiserer transaksjonene. Litecoin bruker istedenfor en Scrypt-algoritme.

Scrypt-algoritmen ble valgt fordi grunnleggeren Charlie Lee mente Proof-of-Work-algoritmen til Bitcoin hadde en del utfordringer. Det kreves blant annet svært mye arbeid og energi for mining av nye Bitcoin.

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
 • Tilbyr app til mobil
 • Mulighet for VISA kort
 • NFT markedsplass
 • Pool Mining
 • Spot
 • Margin
 • Farming
 • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
 • Høyt uttaksbegyr
 • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

Scrypt er en algoritme som er seriebasert. Dette betyr også at det ikke er mulig at utregningen parallelliseres, slik den kan med Bitcoin. Litecoin er – sammenlignet med Bitcoin – lettere å utvinne og enklere/raskere i bruk.

Forskjeller på Bitcoin og Litecoin

Det er en rekke forskjeller mellom Litecoin og Bitcoin. Litecoin har for eksempel Scrypt som algoritme, mens Bitcoin bruker Proof-of-Work.

For å gjøre det litt enklere for deg å velge hvilken valuta som passer best for deg, skal vi her se nærmere på de mest sentrale forskjellene på Bitcoin og Litecoin:

 • Bitcoin bruker Proof-of-Work, Litecoin bruker Scrypt
 • Bitcoin lager ny blokk hvert 10. minutt, Litecoin lager ny blokk hvert 2,5 minutt
 • Bitcoin tar 7 transaksjoner i sekundet, Litecoin tar 56
 • Bitcoin har noe høyere transaksjonsgebyrer enn Litecoin
 • Bitcoin har flere brukere enn Litecoin
 • Bitcoin har høyere markedsverdi enn Litecoin
 • Bitcoin har maksimalt 21 millioner valutaenheter, mens Litecoin kan ha 84 millioner

Historie – Litecoin blant de eldste altcoins

Litecoin ble lansert i 2011 av Charlie Lee, som stod for både utviklingen og selve lanseringen av kryptovalutaen. Lee tok utgangspunkt i Bitcoin sin kildekode, men han la også inn enkelte endringer ­– inkludert den nevnte Scrypt-algoritmen.

Da Litecoin kom på markedet i 2011, var dette en av de aller første altcoins noensinne – altså blant de første alternativene til Bitcoin. Litecoin har historisk sett også hatt en massiv vekst i verdi. I perioden 2013 til 2018 hadde Litecoin en verdivekst på svimlende 5 000 %.

Fordeler og ulemper ved Litecoin

Dersom du fortsatt er litt usikker på hvorvidt Litecoin er noe for deg eller ikke, kan det kanskje være nyttig å se på fordeler og ulemper.

Hvilke gode grunner finnes til å skaffe seg Litecoin, og hvorfor bør du eventuelt styre unna? La oss se nærmere på saken!

Fordeler

En av fordelene ved å bruke Litecoin, er at Scrypt-algoritmen gir en mer rettferdig form for mining. Bitcoin gjør det mulig å lage gruvedrift-lag, der grupper kan gå sammen og skaffe seg større makt i nettverket.

Med Litecoin kan i prinsippet hvem som helst sette i gang med mining, og alle har et likt utgangspunkt.

En annen fordel ved Litecoin er at kryptovaluten er billig i bruk, og ofte billigere enn andre kryptovalutaer. Ellers er det positivt at Litecoin har vært så lenge på markedet, og at kryptovalutaen passer så bra til hverdagslig bruk. Den er enkel og grei, og ikke noe jålete.

Ulemper

En av utfordringene til Litecoin er kanskje kryptovalutaens enkelthet. På et marked der mange skilter med innovative løsninger, blir kanskje Litecoin som en «gammel traver» å betrakte. Det er viktig å ikke havne etter med nyskapning.

Litecoin har i det siste også hatt en relativt stor prisøkning, noe som kan være litt negativt med tanke på at dette er en «lett» kryptovaluta.

Hvordan kjøpe Litecoin?

Dersom du ønsker å kjøpe Litecoin, er det ganske enkelt å komme i gang. Men før det er mulig å kjøpe denne populære kryptovalutaen, må du finne en kryptobørs der Litecoin tilbys. Du kan for eksempel handle Litecoin hos eToro, som er en av de største kryptobørsene.

NBX (Norwegian Block Exchange) har ikke Litecoin i skrivende stund, men du kan finne LTC hos Firi – tidligere kjent som MiraiEx. Både Firi og eToro er registrert gjennom Finanstilsynet, slik at tjenestene de tilbyr i Norge er i tråd med alle regler og lover.

Opprett en brukerkonto hos for eksempel eToro eller Firi, og gjør deretter et innskudd. Innskuddet ditt er altså pengene du skal bruke på å kjøpe Litecoin med. Du kan sette inn penger med «vanlige» betalingsløsninger som bankoverføring eller Visa.

Etterpå navigerer du videre til markeder hos den aktuelle kryptobørsen. Du kan da velge LTC eller Litecoin, og bekrefte kjøpet.

[etoro]

Er Litecoin noe for deg?

Dersom du er ute etter en kryptovaluta som er billig og lynrask, kan Litecoin være et godt alternativ til for eksempel Bitcoin. Med sin Scrypt-algoritme er Litecoin dessuten mer demokratisk å drive med mining etter, siden man ikke kan oppnå makt ved å mine i grupper.

Det er rett og slett mange gode grunner til at noen velger altcoin som Litecoin fremfor for eksempel Bitcoin.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er forkortelsen for Litecoin? » answer-0=»Litecoin kan kjøpes på kryptobørser under forkortelsen «LTC».» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvilken altcoin er best?» answer-1=»Mange synes Litecoin er blant markedets beste altcoins, altså et av de beste alternativene til Bitcoin. Sjekk også ut Ethereum, XRP, DAI og Cardano.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hvor kan man kjøpe Litecoin?» answer-2=»Litecoin kan blant annet kjøpes hos eToro og Firi, men også Saxo og andre kryptobørser tilbyr LTC.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!