Bitcoin for nybegynnere

Ole
01.10.2021
342 Visninger
Kjøp BTC

Bitcoin og kryptovaluta har eksistert i over et tiår, men oppleves fremdeles som nytt og annerledes av mange. Dersom du er blant dem som har sverget til tradisjonell valuta hittil, har du kanskje begynt å bli litt nysgjerrig på hva Bitcoin egentlig er.

I denne artikkelen skal vi forklare Bitcoin for nybegynnere. Finn ut hva Bitcoin er, hvorfor man kjøper det og hvordan det fungerer.

Dette er Bitcoin – enkelt forklart

Kjøp BTCBitcoin (BTC) er en digital valuta som ikke styres av banker eller myndigheter. Derfor kalles valutaen ofte for «desentralisert», siden kontrollen over transaksjonene ikke er sentralisert hos for eksempel en sentralbank – slik tradisjonell valuta er.

Bitcoin ble laget for å være uavhengig av statlige makter og økonomien ellers. Skulle det for eksempel bli inflasjon eller endring i rentene gjennom sentralbanken, vil ikke dette påvirke Bitcoin direkte.

Hvordan fungerer Bitcoin?

Bitcoin fungerer ved at kontrollen over transaksjoner er gitt til selve nettverket av brukere, på et såkalt peer-to-peer-nettverk. Alle overføringer av penger går altså direkte fra en sender til en mottaker, uten at det brukes noe mellomledd.

I dette offentlige nettverket er alle Bitcoin-transaksjoner synlige, men samtidig anonyme – takket være krypteringsteknologi (derav navnet «kryptovaluta»). Alle brukere har en adresse som består av tall og bokstaver, men dette avslører ikke identiteten din alene.

Hvert tiende minutt lager Bitcoin en ny «blokk», og i denne finnes det informasjon om de nyeste transaksjonene. Samtidig inneholder blokken data om den forrige blokken som ble laget. Alle blokkene kan linkes til hverandre gjennom det man kaller en blokkjede.

Alle transaksjoner må verifiseres (bekreftes) før de bekreftes i en blokk. Denne jobben gjøres av såkalte minere, som verifiserer transaksjonene og passer på at alt er riktig. De som driver med mining belønnes med Bitcoin for arbeidet.

Binance

Over 600 kryptovalutaer
4.9/5
  • Tilbyr app til mobil
  • Mulighet for VISA kort
  • NFT markedsplass
  • Pool Mining
  • Spot
  • Margin
  • Farming
  • Veldig treg og omfattende verifiseringproses
  • Høyt uttaksbegyr
  • Ingen demotilgang
Verdens største kryptobørs, perfekt for trading!
Åpne konto

Hvorfor kjøper man Bitcoin?

De som allerede har fått øynene opp for Bitcoin omtaler det gjerne som et trygt og lynraskt betalingsmiddel med stor grad av anonymitet.

Det er begrenset med butikker og steder som tillater betalinger med Bitcoin foreløpig, men du kan blant annet bruke BTC som betalingsmiddel hos enkelte nettcasinoer.

Det er også mange som har kjøpt Bitcoin fordi de ønsker å investere penger – litt på samme måte som noen investerer i aksjer. Kjøper man for eksempel Bitcoin i dag, kan verdien øke slik at man kan tjene penger ved å selge BTC dyrere enn man kjøpte det.

Det skal likevel understrekes at det kan være risikabelt å investere penger i kryptovaluta som Bitcoin. Dette er fordi at Bitcoin er volatilt, hvilket betyr at kursen svinger mye. BTC kan med andre ord falle brått i verdi – eller øke for den saks skyld.

Hvor kjøper man Bitcoin?

Bitcoin kan kjøpes hos ulike børser som selger kryptovaluta – ofte omtalt som «kryptobørser» eller «markedsplasser». Dette er nettsider som tilbys kjøp og salg av Bitcoin og annen kryptovaluta, samt oppbevaring og eventuell veksling.

Det finnes mange kryptobørser på nett, men man bør ikke registrere seg helt ukritisk hos disse. Det er smart å velge en kryptobørs som tilbyr tjenestene sine lovlig i Norge, noe som betyr at siden skal være registrert hos Finanstilsynet.

Blant «godkjente» kryptobørser kan vi nevne populære sider som NBX (Norwegian Block Exchange), Firi (tidligere kalt MiraiEx) og eToro. Hos alle disse kan du kjøpe Bitcoin trygt. Du kan betale med norske kroner og det er mulig å bruke betalingsmetoder som Visa.

Slik kjøper du Bitcoin

I vår guide om Bitcoin for nybegynnere synes vi at det er på sin plass å forklare hvordan du kjøper Bitcoin. Du må registrere deg hos eToro eller en annen kryptobørs, først og fremst. Registreringsprosessen er relativt kort og enkel.

Etter å ha lagt inn ønsket brukernavn, et passord og e-postadressen din, vil du få tilsendt en verifiseringsmelding på e-post. Denne må du bekrefte for at brukerkontoen din skal bli gyldig. Så snart dette er gjort, er du kun få tastetrykk unna å kjøpe dine første Bitcoin.

Logg deg inn hos kryptobørsen og gjør så et innskudd. Innskudd kan som regel gjøres med tradisjonelle betalingsløsninger. MasterCard, bankoverføring, e-lommebøker og Visa er noen av valgmulighetene dine.

Til slutt går du til markedsplassen på kryptobørsen. Her kan du velge hva slags kryptovaluta du har lyst til å kjøpe. Bitcoin er en selvskreven gjest hos de fleste kryptobørser, og tilbys hos både eToro, NBX og Firi.

[etoro]

 

Er Bitcoin for nybegynnere?

Dersom du først skal begynne med å investere i kryptovaluta, kan Bitcoin være et fint sted å begynne. Bitcoin passer fint for nybegynnere, noe som skyldes at kryptovalutaen er velkjent og god utprøvd, og du finner mye informasjon om det på nett.

Hvis du synes at det er litt risikabelt å investere i Bitcoin grunnet den høye volatiliteten, må du huske at det finnes kryptovaluta med mer stabil verdi også. Disse kalles gjerne stablecoins, og har samme volatilitet som ordinær valuta eller råvarer.

Det finnes også mange altcoins som kan passe for nybegynnere. Dette er enkelt og greit «alternative mynter» eller alternativer til Bitcoin, og omfatter de fleste kryptovalutaer som ikke er Bitcoin. Sjekk for eksempel ut Ethereum eller Litecoin, som også passer nybegynnere.

Ønsker du å kjøpe Bitcoin?

Mange ønsker å kjøpe Bitcoin, uten at de har noen erfaring med kryptovaluta fra før. I vår guide om Bitcoin for nybegynnere har vi forklart deg hvordan BTC fungerer, hva det er og hvordan du kan kjøpe det.

Vi mener at Bitcoin passer ypperlig for nybegynnere. Dette skyldes blant annet at Bitcoin er den mest kjente formen for krypto, og at du vil finne mange ressurser og informasjon om BTC på nett. Bitcoin er trygt, velprøvd og brukervennlig.

Kjøp Bitcoin i dag, og se om dette er noe for deg!

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hva er forkortelsen for Bitcoin?» answer-0=»BTC er den offisielle forkortelsen for Bitcoin, og brukes blant annet på kryptobørser.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Finnes det gode alternativer til Bitcoin?» answer-1=»Ja! Det finnes mange gode alternative coins (altcoins) som kan kjøpes istedenfor Bitcoin. Vi kan blant annet nevnte Litecoin, Ethereum og Dogecoin.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Er Bitcoin trygt?» answer-2=»Ja! Bitcoin anses som et svært trygt betalingsmiddel, og identiteten din beskyttes slik at du kan foreta anonymiserte overføringer. Perfekt for deg som er opptatt av personvern.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!