Bitcoin vs. Ethereum – hvilken kryptovaluta er best?

Ole
01.10.2021
483 Visninger
ETH og BTC

For mange står valget mellom Bitcoin (BTC) og Ethereum (ETH) når de skal kjøpe kryptovaluta. Det kan være vanskelig å få oversikt over hvilket alternativ som passer deg best.

I denne guiden skal vi forklare deg hvilke likheter og forskjeller som finnes mellom Bitcoin og Ethereum. På den måten kan du enklere finne den kryptovalutaen som er best egnet for akkurat deg.

Litt om forskjellene mellom Bitcoin og Ethereum

ETH BTCBitcoin har vært helt i toppen som kryptovaluta siden oppstarten i 2009, også når man ser på markedsverdi. Samtidig har Ethereum vært ledende som altcoin, altså det ledende alternativet til Bitcoin. Dette er altså de to kanskje største kryptovalutaene i verden.

Ethereum er i motsetning til Bitcoin en flerbruksplattform. Ethereum er ikke bare kryptovaluta, men står også bak programvare av ulik sort. Bitcoin er mer eller mindre utelukkende en kryptovaluta.

Gjennom Ethereum kan man blant annet få smarte kontrakter og en rekke desentraliserte apper. Bitcoin benytter seg for øvrig av en Proof of work (PoW) algoritme, mens Ethereum baserer seg på Proof of Stake (PoS).

Kort fortalt betyr dette at Ethereum åpner for reduksjon i ressurskrevende blokkjede-bruk i nettverket sitt. Bitcoin kan imidlertid vise til fordeler som mer stabil kurs enn Ethereum, og er også den mest kjente kryptovaluten på verdensbasis.

Kort om Bitcoin

Bitcoin er for mange kjent som verdens første blokkjede for offentligheten, og er laget for å vedlikeholde, bekrefte og sikre nettverket. Med Bitcoin kan alle gjennomføre transaksjoner uten noen tredjepart (som betalingstjenester eller banker).

Bitcoin er nå den største kryptovalutaen på markedet, og også den mest kjente. BTC kom på markedet så tidlig som i 2009, og alle andre kryptovaluter som har kommet i etterkant omtales gjerne som altcoins – altså alternative mynter.

Det er med andre ord ikke tvil om at det er Bitcoin som oppfattes som selve standarden innen kryptovaluta.

Kort om Ethereum

Ethereum er en digital valutaenhet som baseres på plattformen til dataprogramselskapet Ethereum. Denne kryptovalutaen er kjent for å være en av verdens mest populære desentraliserte betalingsløsninger med blokkjede-teknologi.

I starten brukte Ethereum Proof-of-Work som algoritme til validering og opprettholdelse av blokkjeden. Dette har imidlertid gradvis endret seg, og Ethereum baseres mer og mer på innsatsalgoritme.

Ethereum er også åpen for skjæringsprosess, noe som innebærer at flere ulike blokkjeder kan kjøres samtidig. Dette kan øke både hastigheten og gjennomstrømning til nettverket, og er en av grunnene til at man antar at ETH vil øke i verdi den kommende tiden.

Hva er de største fordelene og ulempene ved Bitcoin?

Er du usikker på hvorfor du eventuelt bør eller ikke bør velge Bitcoin heller enn Ethereum? For å gjøre det hele litt tydeligere for deg, skal vi se på de største fordelene og ulempene ved denne populære kryptovalutaen.

Fordeler

Både Bitcoin og Ethereum har hatt en kraftig verdiøkning de siste årene. Det er imidlertid Bitcoin som blir sett på som det beste langsiktige investeringsobjektet av de to. Bitcoin kan nesten sammenlignes med råvarer som gull når det kommer til investeringer.

Bitcoin gir kanskje ikke mye gevinst på kort tid, men svinger mindre i verdi. Bitcoins største fordel er at kapitalisering og stort interessenivå for valutaen gjør den mer stabil enn de fleste andre blokkjede-valutaer.

Ulemper

Den kanskje største ulempen ved Bitcoin er den begrensede hastigheten. Ethereum og Bitcoin driftes forskjellig. Bitcoin produserer nye blokker kun hvert tiende minutt som et sikkerhetstiltak, noe som gir begrenset hastighet på transaksjoner.

En annen ulempe ved Bitcoin sammenlignet med Ethereum, er at førstnevnte kan rammes av overbelastning dersom det er en stor strøm av transaksjoner.

Hva er de største fordelene og ulempene ved Ethereum?

Det er også visse fordeler og ulemper ved å velge Ethereum fremfor Bitcoin. Du bør ta hensyn til disse når valget står mellom Bitcoin og Ethereum.

Vi skal her se nærmere på de viktigste punktene.

Fordeler

Den kanskje største fordelen ved å velge Ethereum fremfor Bitcoin, er at Ether tar i bruk såkalte smartkontrakter. Ether blir brukt i en rekke eksterne prosjekter, noe som har skaffet ytterligere midler via Initial Coin Offering, en prosess som har gitt ETH stor popularitet.

Alle brukere kan bli med i kryptoprosjektene ved at de handler Ether.

Ulemper

Dersom det skal nevnes en ulempe ved Ethereum sammenlignet med Bitcoin, må det være det faktum at Ethereum har mange plattformer.

Dette er for så vidt en fordel i seg selv, men når mange apper skal kjøres samtidig blir det konkurranse mellom blokkene som blir utvunnet. Siden mange mynter tar i bruk Ethereum-blokken, kan det fort dannes høy belastning på nettverket.

Denne overbelastningen kan føre til lavere hastighet og økte transaksjonskostnader. Merk deg imidlertid at dette problemet sannsynligvis kan løses med nevnte skjæring. Da vil flere Ethereum-blokkjeder kunne kjøres simultant, noe som kan gjøre ETH overlegen.

Hva bør du velge – Bitcoin eller Ethereum?

De lærde strides om hva som er best av Bitcoin og Ethereum. Kort fortalt kan vi konkludere med at Bitcoin er det beste valget om du er ute etter stabilitet. Er du derimot ute etter mer kortsiktig og hurtig mulighet for vekst, kan Ether være det beste valget.

Husk likevel på at trenden fort kan snu for både Ethereum og Bitcoin. Den ene dagen kan den ene valutaen være et bedre investeringsobjekt enn den andre. Følg med på kursene, og hold deg oppdatert. Nesten all investering i kryptovaluta kan innebære stor risiko.

Ether kan også være det foretrukne valget dersom du er på jakt etter blokkjede-applikasjoner.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvor kan jeg kjøpe Bitcoin eller Ethereum?» answer-0=»Både Bitcoin og Ethereum er mulig å kjøpe hos nært sagt alle kryptobørser, siden de to er verdens kanskje mest populære former for kryptovaluta. Sjekk for eksempel ut eToro.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvor finner jeg kursen til Bitcoin og Ethereum?» answer-1=»Du kan når som helst holde deg oppdatert på Bitcoin- og Ethereum-kurser ved å sjekke ut sider som eToro, Firi og andre kryptobørser.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er en kryptobørs?» answer-2=»En kryptobørs er en app eller nettside for kjøp, veksling, salg og eventuell lagring av kryptovaluta. eToro, Firi og Norwegian Block Exchange er eksempler på dette.» image-2=»» count=»3″ html=»true» css_class=»»]

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!