Utvinning av Bitcoin krever mye strøm

Ludvig
18.01.2022
166 Visninger
Utvinning av Bitcoin krever mye strøm

Kryptovalutaen bitcoin blir stadig mer populær rundt om i verden, og interessen tok helt av da det nylig ble kjent at toppsjefen i Tesla, Elon Musk, har kjøpt bitcoin for 1,5 milliarder dollar, noe som tilsvarer over 13 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Faktisk sted verdien på bitcoin med ti prosent med en gang nyheten ble kjent, og den har steget ytterligere etter det til stadig nye rekorder. Det faktum at det til stadighet er hektisk aktivitet med handel i bitcoin rundt om i store deler av verden, har i tillegg ringvirkninger. Andre kryptovalutaer merker også en stadig økende etterspørsel.

Slike dataparker ligger typisk i gamle industrihaller eller nybygg i områder med rimelig strøm, som på vulkanøya Island som har geotermisk energi. Det har også vært vidløftige planer om slike dataparker i Norge, uten at dette har materialisert seg.

Ekstremt kraftkrevende

Det virtuelle valutaen produseres i enorme dataparker. Dette krever mye strøm, faktisk så mye at utvinning av bitcoin alene nå bruker mer strøm enn hele Norge til sammen.

Grunnen til at det går med så mye strøm er at de store datamaskinparkene med enorm datakraft jobber på høygir for å verifisere alle transaksjonene som til enhver tid foregår på tvers av blokkkjeden.

Bruker mer strøm enn hele Norge på et år

Forskere ved universitetet i Cambridge har regnet ut at det på årsbasis går med over 124 terawattimer (TWh) på utvinning av bitcoin alene. Det er mer enn det samlede strømforbruket i Norge på et helt år. BBC  har også laget et regnestykke som viser et strømmen som brukes på bitcoin kunne holdt alle tekjelene i hele Storbritannia varme i nesten 30 år. Det hjelper heller ikke at dette kun er for bitcoin, for alle de andre kryptovalutene kommen nemlig i tillegg.

Derfor har kryptovalutaer som bitcoin også mange motstandere, som mener dette er bortkastet bruk av strøm. Men tilhengerne av bitcoin mener derimot at bitcoin og andre kryptovalutaer er mer energieffektivt enn det vanlige bank- og finanssystemet.

Flere datasentre på trappene i Norge

Her hjemme har Statnett allerede mottatt flere forespørsler om datasentre som hvis alle prosjektene realiseres kan kreve et strømforbruk på hele 60 terawattimer (TWh). Nå vil nok ikke alle prosjektene realiseres, men noen av datasentrene som satser på kryptovalutaer vil nok bli noe av.

Tross mye motstand fra kryptovaluta-skeptikere, mener Norges Bitcoin- og Blockchainforening at såkalt kryptomining er en gedigen mulighet for hele kraftbransjen i Norge.

De mener alt ligger til rette for kryotomining i Norge. Mye fordi vi har lave energipriser på fornybar energi. Foreningen mener også at det kalde klimaet vi har her i Norge gjør dyre kjøleanlegg i datasentrene ikke er nødvendig. Dessuten trekker de frem at Norge har et stabilt politisk klima, gode internettforbindelser og generelt god infrastruktur.

Bitcoin står for 80 % av utvinningen av kryptovaluta

Bitcoin er den klart største kryptovalutaen på markedet, og man regner med at den virtuelle valutaen alene står for rundt 80 % av kraftforbruket som går med til utvinningen. Den nest største kryptovaluten, Ethereum står for rundt 13 %, mens Litecoin står for rundt 2 % av det totale forbruket. Resten fordeles mellom mindre kjente kryptovalutaer som for eksempel Monero, Dash, Doge Coin og Zcash.

Vi er overbevist om at kryptovalutaen har kommet for å bli, og at verdien på bitcoin vil fortsette å øke i tiden som kommer. Vi er også sikre på at det vil dukke opp flere datasentre som satser på utvinning av kryptovalutaer her hjemme. På samme måte som det stadig dukker opp nye norske casino på nett.

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!