Fordeler og ulemper ved kryptovaluta

Ole
28.09.2021
449 Visninger
Blokkjede kryptovaluta

Dersom du vurderer å kjøpe kryptovaluta, kan det være greit å sette seg inn i de ulike fordelene og ulempene ved krypto. Kryptovaluta har fått mye omtale i mediene de siste årene, og man hører ofte snakk om at det er en risikofylt investering.

Samtidig kan kryptovaluta ha veldig mange fordeler. Valutaen er desentralisert, noe som betyr at den ikke er avhengig av sentralbanker eller myndigheter.

Kryptovaluta anses også for å være en rask og sikker betalingsmetode, og et potensielt investeringsobjekt.

La oss se nærmere på de største fordelene og ulempene ved å kjøpe kryptovaluta!

[etoro]

Fordeler

Kryptovaluta kan beskrives som en digital valuta som er lett omsettelig, og som tar i bruk kryptografiske løsninger for å sikre og verifisere transaksjoner. Kontrollen over kryptovaluta er ikke sentralisert hos noen bank, og kalles derfor for «desentralisert valuta».

Kryptovaluta skiller seg derfor fra vanlig valuta, som kontrolleres av myndighetene. Mekanikken bak krypto byr på mange gode fordeler for deg som eier valutaen.

Sikkert og motstandsdyktig mot hacking

Kryptovaluta er i de fleste tilfeller desentralisert slik at valutakontrollen fordeles gjennom en distribuert blokkjede eller database. Denne databasen er offentlig for alle i det aktuelle nettverket.

Bitcoin er blant løsningene som tar i bruk blokkjeder. En blokk i blokkjeden inneholder informasjon om den aktuelle transaksjonen, samt alle foregående transaksjoner. Man kan derfor ikke endre en blokk uten at den løsner fra resten av kjeden.

Dette gjør det ekstremt vanskelig å hacke kryptovaluta, noe som igjen gjør det til en sikker løsning. Det er også en rekke andre sikkerhetsaspekter ved kryptovaluta som bidrar til at løsningen ofte betraktes som sikrere enn bruk av tradisjonell valuta.

Blokkjede

Blokkjede

Lynraske og billige transaksjoner

En annen fordel ved kryptovaluta, er at den digitale valutaen legger til rette for svært raske og effektive overføringer – også på tvers av landegrenser.

Ordinære overføringer med tradisjonell valuta kan i mange tilfeller ta både timer og dager. Med kryptovaluta kan du i mange tilfeller overføre penger på få sekunder eller minutter.

Det er også lave kostnader relatert til overføringer med kryptovaluta. Gebyrene er som regel svært lave.

Anonymitet og personvern

Den kanskje største grunnen til at mange ønsker å kjøpe kryptovaluta som betalingsmiddel, er anonymiteten man får. Når du skal overføre tradisjonelle penger vil vanligvis mottakeren og banken kunne se beløp og navn på den som overførte pengene.

Med kryptovaluta kan brukeren skjule seg bak en adresse som er laget av tall og bokstaver. Dette vil altså ikke kunne avsløre identiteten din. Mange setter pris på dette, spesielt i dagens digitale samfunn der personvern blir stadig viktigere.

Spennende investeringsobjekt?

En annen fordel ved kryptovaluta, er at kjøp av valuta i noen tilfeller kan betraktes som en investering. Man kan til stadighet lese om mennesker i mediene som har tjent gode penger på å kjøpe kryptovaluta billig, og deretter solgt det når kursen har økt.

Det kan være risikabelt å investere i kryptovaluta, men også veldig spennende så lenge man gjør det på en ansvarlig måte.

Ulemper

Før du kjøper kryptovaluta kan det også være greit å sette seg inn i potensielle ulemper. Når det er snakk om ulemper, tenker man først og fremst på risiko og volatilitet.

La oss se nærmere på de største ulempene ved å kjøpe kryptovaluta.

Høy volatilitet og raske kursendringer

Kryptovaluta er kjent for å generelt sett ha svært høy volatilitet, altså høy risiko for brå kurssvingninger. Verdien på kryptovaluta kan brått endre seg, noe som gjør det mer risikofylt å investere i valutaen.

Husk likevel på at det også eksisterer kryptovaluta med lav volatilitet. Disse kalles for stablecoins, og er kryptovaluta som følger kursen til for eksempel dollar, råvarer som gull eller euro.

Få aktører tilbyr kryptovaluta som betalingsmiddel

En annen ulempe ved kryptovaluta er at det er relativt få steder man kan bruke valutaen som betalingsmiddel. Man kan betale med kryptovaluta hos enkelte nettcasinoer og lignende, men langt fra alle kan tilby det.

Det gjør at man gjerne ikke har mulighet til å bruke kryptovaluta som betalingsmiddel der det er aktuelt – enten det er snakk om netthandel eller noe annet.

Enklere å drive kriminelle virksomheter

En annen ulempe som kan knyttes opp mot kryptovaluta, er at den økte anonymiteten gjør valutaen appellerende for mange kriminelle. Det er kjent at kryptovaluta har blitt brukt av kriminelle som driver med hvitvasking, innkreving av løsepenger og lignende.

De aller, aller fleste som har kryptovaluta, er imidlertid vanlige mennesker som ikke er kriminelle.

Ikke nødvendigvis helt anonymt

Den siste ulempen ved kryptovaluta, er at valutaen ikke nødvendigvis anonymiserer brukerne så mye som man skulle tro. Dersom den tall- og nummerbaserte adressen din av en eller annen grunn skulle kunne kobles til deg, er du ikke lenger anonym.

Husk å alltid passe godt på kryptonøkkelen din, og ta forhåndsregler når du er på nett. Da øker du sjansen for at personvernet ditt ivaretas.

Skal du kjøpe kryptovaluta, eller ikke?

Etter å ha lest gjennom de største fordelene og ulempene ved kryptovaluta, har du kanskje dannet deg et bedre bilde av den digitale valutaformen.Vi mener at fordelene veier opp for ulempene, når det kommer til det å kjøpe kryptovaluta. Dersom du ønsker å kjøpe kryptovaluta selv, kan du enkelt registrere deg hos en godkjent kryptobørs på nett.

FAQ

[sc_fs_multi_faq headline-0=»h2″ question-0=»Hvor kan jeg handle kryptovaluta?» answer-0=»Du kan handle kryptovaluta hos en kryptobørs på nett. Det finnes flere kryptobørser som er registrert hos Finanstilsynet, som for eksempel eToro og Firi.» image-0=»» headline-1=»h2″ question-1=»Hvilken kryptovaluta bør jeg kjøpe?» answer-1=»Du bør kjøpe en kryptovaluta med god framtidsutsikt for verdiøkning. Det kan lønne seg å kjøpe når kursen er lav, og selge igjen når verdien har økt.» image-1=»» headline-2=»h2″ question-2=»Hva er den største fordelen ved kryptovaluta?» answer-2=»En av de største fordelene ved kryptovaluta er at man kan foreta transaksjoner uten å måtte gi fra seg navn, adresse eller annen sensitiv informasjon til motparten.» image-2=»» headline-3=»h2″ question-3=»Kan jeg tjene penger på kryptovaluta?» answer-3=»Ja, du kan potensielt tjene penger på å investere i kryptovaluta. Husk likevel på at du også kan tape penger. Du kan også tjene litt på mining eller utvinning av kryptovaluta.» image-3=»» count=»4″ html=»true» css_class=»»]

Kryptovaluta i et fremtidsperspektiv – ja eller nei?

Forfatter Ole

Ole jobber som freelance forfatter/skribent, men er også med på vårt team. Han har hatt en interesse for krypto i flere år og det er naturlig for han å opplyse andre om denne fantastiske teknologien. Ole sier selv at å skrive om kryptovaluta ikke er en jobb, men en lidenskap! For oss kan det jo ikke bli bedre!