Kryptovaluta sentral i krigen

Ludvig
05.05.2022
230 Visninger
Kryptovaluta sentral i krigen

24. februar 2022 kom en beskjed som flere av oss trodde vi aldri skulle få. Etter mange år med uroligheter hadde Russland invadert Ukraina, og det var offisielt krig i Europa.

Den russisk-ukrainske krigen, som har holdt på siden 2014, har fått voldsomme konsekvenser for begge land. Både russiske og ukrainske soldater er drept på grunn av Russlands handlinger i Ukraina. Resten av verden er tydelige på at man rett og slett ikke kan la dette passere.

Russlands invasjon av Ukraina har fått resten av verden til å gå sammen om å innføre sanksjoner ovenfor Russland. I forbindelse med dette har kryptovaluta blitt et tema.

Kryptovaluta kunne vært svært sentral i Ukraina-konflikten. I denne artikkelen skal vi se nærmere på dette, og finne ut hvilken rolle kryptovaluta kunne spilt i denne situasjonen.

Russland rammes av sanksjoner

I skrivende stund er det to måneder siden Russland invaderte Ukraina, og det har medført en rekke sanksjoner ovenfor Russland. Russland er ilagt sanksjoner av flere forskjellige land, deriblant Norge.

Hva sanksjonene går ut på, varierer fra land til land. Dette er noen av sanksjonene som Norge har innført i forbindelse med Ukraina-konflikten:

  • Det er forbudt å gjennomføre transaksjoner med 12 russiske statlig-eide selskap.
  • Restriksjoner i forbindelse med handel av jern- og stålprodukter – gjelder både import og transport.
  • Det er forbudt å eksportere forskjellige luksusvarer.
  • Det er forbudt å investere i den rissiske energisektoren. I tillegg er det innført restriksjoner i forbindelse med eksport av utstyr, teknologi og tjenester vedrørende energiindustrien.
  • Norge har fra før hatt en liste over aktører knyttet til russiske forsvars- og industribase det ikke er lov å handle med – denne listen er nå blitt utvidet.
  • Russiske personer og aktører har ikke anledning til å benytte seg av kredittvurderingstjenester.

Kryptovaluta kan brukes til å omgå sanksjoner

Innføringen av disse sanksjonene har fått mange til å tenke på kryptovaluta. Er det ikke mulig for Russland å bruke dette, og på den måten omgå restriksjonene som alle verdens land har ilagt dem?

I og med at anonymitet er en viktig og bærende faktor i forbindelse med transaksjoner gjort med kryptovaluta, så er det ikke rart at denne tanken dukker opp hos mange. Men så enkelt er det ikke, ifølge Torbjørn Bull Jenssen. Han er Arcanes kryptoekspert:

«Mange har spekulert i at Russland kan begynne å bruke kryptovaluta for å omgå sanksjoner, men da glemmer man at sanksjonene også innebærer at bedrifter ikke har lov til å omgå dette.»

I forbindelse med en eventuell omgåelse av sanksjonene, er det altså ikke bare Russland som er ansvarlig. Hvis noe sånt skjer, er bedriften(e) som gjør det like ansvarlig. Og slik som ting er nå, så er det jo ulovlig.

Ukrainerne tjener mest

Men selv om det ikke er grunn til å tro at kryptovaluta brukes av Russland, så er det ikke til å stikke under en stol at kryptovaluta har hatt en svært sentral rolle i Ukraina-konflikten. Og det er ukrainerne som tjener mest på det.

Som de fleste vet så anses kryptovaluta generelt sett for å være et alternativ til tradisjonelle pengesystemer. Men i forbindelse med Ukraina-konflikten så har flere enn vanlig benyttet seg av dette systemet – i et forsøk på å hjelpe.

Ukrainske myndigheter har formidlet adresser som kan brukes i forbindelse med overføring av kryptovaluta, spesifikt Bitcoin og Ethereum. I skrivende stund har Ukraina mottatt totalt 21 millioner dollar i krypto, ifølge analyseselskapet Elliptic. Det tilsvarer nesten 190 millioner i norske kroner.

Derfor er kryptovaluta så sentral

Det er ikke rart at dette har ført til at mange stiller spørsmål. Hva er det som gjør at folk plutselig tryr til kryptovaluta – en valutaform som de kanskje har vært ganske så skeptiske ovenfor tidligere?

Det er flere grunner til at kryptovaluta har blitt såpass sentral i folks forsøk på å hjelpe, men den viktigste er nok at transaksjonen skjer umiddelbart – altså med en eneste gang.

Det ukrainske folket lider, og de trenger hjelp fort. Folk ønsker å hjelpe, og er derfor avhengig av å bruke en metode som muliggjør det. Og det er kryptovaluta et godt eksempel på, for en slik transaksjon skjer i løpet av bare noen få sekunder.

Ukraina i toppsjiktet

Kryptovaluta spilte dessuten en viktig rolle i Ukraina før Russland invaderte landet deres også.

Ukraina er nemlig et av de landene som har omfavnet kryptouniverset veldig raskt. I skrivende stund ligger de i toppsjiktet når det gjelder bruk av kryptovaluta per innbygger.

De kan få tilgang til denne kontoen uansett hvor de er, så fremt de husker passordet sitt!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!