Slik shorter du bitcoin

Ludvig
03.05.2022
245 Visninger
shorte bitcoin

Bitcoin, og andre kryptovalutaer generelt, er kjent for sin høye volatilitet. Som de fleste kryptointeresserte vet, så betyr det at prisen varierer i svært stor grad. Det betyr at det er risikofylt å investere i kryptovaluta, fordi man i bunn og grunn ikke vet hva som kommer til å skje neste morgen.

Som en direkte følge av det er det mange som prøver å utvikle strategier som gjør at de kan investere i kryptovaluta uten nødvendigvis å tape alt dersom grafen peker nedover i en lengre periode. En av disse strategiene er å shorte kryptovaluta.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på shorting av kryptovaluta, for hva gjør man egentlig når man shorter kryptovaluta, hvordan gjør man det og er det noe spesifikt man bør ha i bakhodet når ma gjør det? Vi vil bruke kryptovalutaen bitcoin som eksempel.

Hva betyr å shorte Bitcoin?

Først og fremst er vi nødt til å svare på følgende spørsmål: Hva betyr det å shorte bitcoin? Dette er et begrep vi umiddelbart kjenner igjen fra det engelske språket, så dette er et lånord fra engelsk som har blitt innlemmet i norsk som et naturlig uttrykk.

På engelsk er «short» et adjektiv. Det beskriver en person eller en ting for å gi uttrykk for at den eller det er «kort» eller liten av vekst, så dette ordet kan brukes i forskjellige settinger. I forbindelse med kryptovaluta ser man at ordet brukes som verb, som viser til noe man gjør.

For å forstå et begrep er det viktig å sette det i riktig kontekst, og det har vi nå gjort. Shorting av bitcoin er altså noe man gjør, og det betyr rett og slett at det spekuleres i om verdien til bitcoin vil falle. Og med utgangspunkt i kryptovalutaens volatilitet, så er det langt ifra unaturlig.

Men hva er egentlig hensikten med å shorte bitcoin? Det er at investoren skal sitte igjen med en form for fortjeneste til tross for at verdien på kryptovalutaen faller, for det vil man ikke gjøre dersom man ikke shorter.

Hvordan kan man shorte Bitcoin?

Man kan shorte bitcoin på forskjellige måter. Hvordan dette går for seg tar i bunn og grunn utgangspunkt i hvordan du har gått frem for å investere i kryptovaluta. Bitcoin kan shortes slik:

  • Tradisjonell shorting.
  • CDF kontrakter.
  • Swap avtaler.
  • Marginhandler.
  • Futures kontrakter.

I forbindelse med shorting av bitcoin, uansett hvordan du har skaffet deg den, så må du åpne en bitcoin short posisjon for å kunne shorte bitcoin. Og jo mer verdien på bitcoin faller, jo mer vil verdien på din bitcoin short posisjon øke.

I praksis går shorting av bitcoin ut på en avtale hver enkelt investor gjør med et meglerhus. Investoren låner bitcoin som skal selges til markedspris, og så kjemper man bitcoinen tilbake for å gi det tilbake til megler etterpå. Profitten (som du beholder) er differansen mellom salg- og kjøpesum.

Slik shorter man Bitcoin

Å shorte bitcoin er en relativt grei prosess når man først har satt seg inn i hvordan man gjør det. Nedenfor vil du finne en trinn-for-trinn guide som viser hvordan du shorter bitcoin.

  1. Først og fremst er du nødt til å registrere deg, altså åpne en konto på en plattform som lar deg shorte kryptovaluta, for eksempel eToro. Husk at du er nødt til å verifisere kontoen din før du kan begynne å bruke den. I verste fall vil denne prosessen ta et par dager, men alt i alt er ikke dette veldig lang tid!
  2. Deretter er du nødt til å fullføre profilen din. Dette inkluderer å fortelle om dine erfaringer med finansielle produkter fra før. Det er noe du må svare på, for selskapet er pålagt å spørre deg om det. Hvis du ikke gjør det, så får du heller ikke gå videre.
  3. Når profilen din er både verifisert og fullført, så må du gjøre et innskudd til kontoen din. Det betyr å sette inn penger (tradisjonell valuta som f.eks norske kroner) som du skal bruke til å shorte bitcoin med. Hvilke betalingsmetoder du kan bruke, vil nok variere noe fra plattform til plattform, men hvis du kan bruke bankkort eller PayPal så vil vi anbefale deg å gå for det.
  4. Siste steg i prosessen er å åpne en short bitcoin posisjon. Dette er nødvendig for faktisk å kunne shorte bitcoin. Da velger du bare hvordan du ønsker at shortingen av bitcoin skal foregå, samt hvor mye du ønsker å shorte for, og så trykker du «åpne handel» når du er ferdig med det.

Som vi nevnte lenger opp må du sette inn penger på kontoen din. Nordmenn setter sannsynligvis inn norske kroner på kontoen sin. Det er dog ikke sikkert at plattformen støtter det, men du trenger ikke å bekymre deg for det. Valutaen din veksles automatisk til en valuta som plattformen aksepterer!

Kan man shorte andre kryptovalutaer enn Bitcoin?

I denne artikkelen har vi brukt bitcoin som eksempel, og da er det kanskje noen som lurer på hvor vidt det er mulig å shorte andre typer kryptovaluta. Eller er det bare bitcoin som kan shortes?

Men det er selvsagt ikke bare bitcoin som kan shortes. Du kan også shorte kryptovalutaer som for eksempel ethereum, og den prosessen er like enkel som shorting av bitcoin fordi prosessene er helt like. Det er bare kryptovalutaen som varierer i dette tilfellet.

Slik kan du shorte bitcoin og andre alternativer:

Risikerer man noe ved å shorte Bitcoin?

Som de fleste vet er investering i kryptovaluta forbundet med en risiko på grunn av den høye volatiliteten. Men er det å shorte bitcoin (eller en annen kryptovaluta) en like stor risiko?

Svaret på dette spørsmålet er rett og slett ja! Det er nemlig viktig å huske på at høy volatilitet ikke nødvendigvis betyr prisfall – det kan også bety prisøkning, og da vil du tape en god del penger på å spekulere i om prisen vil falle.

Det kan derfor være lurt å tenke nøye gjennom saken før man hopper i det. For kanskje vil det ikke være mest fordelaktig å shorte bitcoin? Selv om vi har brukt bitcoin som eksempel her, så må du huske at det er mange andre kryptovalutaer du kan velge mellom!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!