Daytrading

Ludvig
26.09.2022
561 Visninger
daytrading

Daytrading går ut på handel med verdipapirer på kort sikt. I dette tilfellet er definisjonen av kort sikt maksimalt noen få timer. Det kan også dreie det seg om sekunder og minutter.

Dermed skiller daytrading seg fra vanlig handel, for eksempel aksjer og obligasjoner. Aksjer og obligasjoner har ofte et tidsperspektiv på uker, måneder og år. I stedet kan man beskrive daytrading som en handel hvor du kjøper og selger i løpet av en og samme børsdag.

Det er ikke til å stikke under en stol at daytrading er en risikofylt investeringsstrategi, men til gjengjeld vanker det en høy belønning om prosessen er suksessfull.

Etter å ha lest denne artikkelen vil du forhåpentligvis ha fått bedre forståelse av hva daytrading handler om. I denne artikkelen skal vi se nærmere på blant annet hva daytrading er, hvilke produkter man daytrade med og gode daytrading strategier. Vi vil også gi deg noen daytrading tips, og fortelle deg hvordan du kommer i gang med daytrading!

Hva er daytrading?

Først og fremst: Hva er daytrading?

Dette var vi også innom innledningvis: Daytrading er handel med verdipapirer. Men daytrading er annerledes enn «vanlig handel» på grunn av at handelen skjer i et veldig kort tidsrom. Det får daytrading til å skille seg ut fra andre typer handel.

I rollen som daytrader er målet med investeringene å oppnå en liten gevinst med hver eneste trade. Tanken er at gevinstene vil akkumuleres over tid, så etter hvert vil det føre til en god avkastning.

Selv om daytrading går fort for seg, så er det en prosess som krever mye tid. Dette er med andre ord investeringer man er nødt til å bruke tid på. Hvis du ikke er særlig gira på det, så vil vi fraråde deg å begi deg ut på daytrading.

Produkter man kan daytrade med

Det finnes flere produkter man kan daytrade med. Her er en liten oversikt over hvilke produkter man kan vurdere i forbindelse med daytrading:

Man kan altså daytrade med forskjellige produkter. Med det sagt så er det et spesifikt produkt som skiller seg ut på denne listen. Aksjer er uten tvil det vanligste valget i forbindelse med daytrading. Det er flere grunner til det:

 • Det finnes mange forskjellige aksjeselskaper man kan trade (se et godt utvalg hos sBanken). Å daytrade med aksjer gir folk muligheten til å sammenligne flere aksjeselskaper.
 • Aksjer generelt har et stort tradingvolum. I praksis betyr det at kjøp og salg av aksjer til ønsket pris er mye enklere, sammenlignet med noen av de andre produktene man kan daytrade.
 • Hver enkelt investor kan velge aksjer med utgangspunkt i sine egne preferanser, i forbindelse med for eksempel bransjer, interesser og regioner. Om det er noe som interesserer deg, så vil også være mye enklere å investere.

Gode daytrading strategier

Daytrading er som nevnt ikke noe man bare begir seg ut på. Dette er noe man er nødt til å sette seg inn i.

Om man ønsker å bli en god daytrader, er man nødt til å legge ned en real innsats. Dette er en aktivitet som krever både tid og energi fra investoren.

Uansett hva du skal foreta deg, så er det viktig at du har tenkt igjennom det på forhånd. Skal investeringen selges, så bør du ha lagt en plan for hvordan det skal skje på forhånd.

I forbindelse med daytrading finnes det en rekke gode strategier man kan vurdere å benytte seg av:

 • Bruk av plattformens stop loss-funksjon (fungerer som en forsikring mot at man ikke går på en gedigen smell)
 • Bruk av plattformens ta gevinst-funksjon (garanterer gevinst på små prissvingninger)
 • Gearing/belåning (et kortsiktig lån som kan benyttes til daytrading)
 • Shorting (å tjene penger på fallende kurser) 

Daytrading er risikofylt

Det er altfor mange som går i gang med daytrading i den tro at det er lettjente penger. Daytrading er langt ifra lettjente penger, og vi kan virkelig ikke få understreket nok at dette ikke er noe for deg om du ikke er interessert i å bruke tid og energi på å sette deg inn i det.

En viktig forutsetning for å lykkes med daytrading er at du bruker tiden og energi som kreves på å sette deg inn i det. Ellers er det egentlig dødsdømt før man i det hele tatt har kommet i gang. Uvitenhet kan i verste fall sørge for at du mister mye penger – når hensikten med daytrading egentlig er det motsatte.

Mange vil nok også si at daytrading var mye enklere før enn det er i dag. Noe av grunnlaget for dette er fordi teknologi og algoritmer spiller en mye større rolle i dagens daytrading systemer enn det gjorde tidligere (øv deg her hvis du kan litt koding).  

Noen vil kanskje også påstå at dette bare er noe vi sier for å «skremme» folk fra å begynne med daytrading, men det er så langt ifra sannheten som det er mulig å komme. Daytrading er en risikofylt sport, og det er det viktig å være klar over.

Kom i gang med daytrading

Det er egentlig ganske enkelt å komme i gang med daytrading. En slik prosess kan deles inn i fire steg.

Vi har tatt utgangspunkt i daytrading med aksjer, men fremgangsmåten vil være den samme uansett hvilket produkt du har valgt å daytrade med:

 1. Finn og velg en handelsplattform.
 2. Opprett en konto hos valgt handelsplattform, og verifiser kontoen din.
 3. Kjøp en aksje (bruk plattformens søkefelt for å finne objektet du vil investere i). Trykk på «Handle», og deretter velger du hvor mye du vil handle for og trykker på «Åpne handel» for å kjøpe aksjene dine.
 4. Selg aksjene dine.

Daytrading tips

Her er noen tips som kan komme godt med i forbindelse med daytrading:

 • Bruk god tid på å opparbeide deg en forståelse av markedet, samt planlegging av hvordan du skal gå frem i forbindelse med daytrading.
 • Tenk alltid ut en strategi på forhånd. En strategi som gir deg muligheten til å akkumere flere, små gevinster over tid er fordelaktig.
 • Vær oppmerksom på kurtasjen ved daytrading, for å unngå at fortjenesten din blir spist opp av den.
 • Ikke vær redd for å benytte deg av stop loss-funksjonen.
Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!