Shitcoins – hva er det?

Ludvig
03.05.2022
380 Visninger
Shitcoins – hva er det?

Som en del av kryptoverdenen blir man stadig introdusert til nye ord og uttrykk. Noen av disse uttrykkene kan for noen være ganske forvirrende, særlig hvis man aldri har hørt dem før, og et av disse er begrepet shitcoin.

Er shitcoin navnet på en kryptovaluta som er så ny at ingen har hørt om den enda, eller hva er det som er greia med dette uttrykket? I denne artikkelen skal vi bli litt bedre kjent med shitcoins!

Shitcoin – et negativt ladd ord

Dette sier sannsynligvis seg selv, men shitcoin er naturligvis et negativt ladd ord. Et svært negativt ladd ord, for å være helt nøyaktig.

Når noen hører dette uttrykket, så er sannsynligheten veldig liten for at de tenker at det virker som et kult konsept som man har lyst til å prøve ut. Snarere tvert imot!

Shitcoin, som direkte oversatt til norsk blir «dritt mynt», er nok ikke noe folk har lyst til å eksperimentere med – hvis man kun har selve begrepet som utgangspunkt. Med det sagt, så er Shitcoin noe helt annet i praksis.

Shitcoin i praksis

Har du hørt begrepet «altcoin«? Hvis du har det, så vet du at dette er et generelt begrep som viser til en gruppe kryptovalutaer som er ment å være et alternativ til bitcoin (som har vært og er den mest populære kryptovalutaen).

Det er altså ingen kryptovaluta som heter «altcoin». Og det er det heller ikke når det gjelder begrepet «shitcoin». På samme måte som «altcoin» så viser «shitcoin» til en gruppe kryptovalutaer.

Det som gjør «shitcoin» til noe unikt, er at kryptovalutaene som blir plassert i denne kategorien ikke ble utviklet fordi utviklerne tenkte at dette skal bli den neste bitcoin. Snarere tvert imot – de utviklet det sannsynligvis kun for moros skyld, og så tok det litt av.

Det finnes flere eksempler på slike «shitcoins», og et av dem er kryptovalutaen Dogecoin. Dette er mer eller mindre en kopi av bitcoin, og ble utviklet som en spøk. Men etter noen år ble interessen veldig stor, og nå til dags er dette blant topp 10 kryptovalutaer i verden!

Her får du vite hvordan tidenes shitcoin startet opp:

Så hva er en shitcoin?

Som vi så ovenfor, så har ikke utviklerne bak kryptovalutaene som havner i kategorien «shitcoins» en spesifikk forretningsplan med oppfinnelsen sin. Derav kategorinavnet som også kan fremstå litt useriøst og misvisende.

«Shitcoins» er egentlig et bevis på at man aldri vet hva som kommer ut av en oppfinnelse. Selv om man ikke har så stor tro på det selv, så kan det faktisk komme noe godt ut av det. Utviklerne av Dogecoin har i de senere årene tjent gode penger på oppfinnelsen sin!

Så hvordan definerer man hva som er en shitcoin? Det er jo ikke så godt å vite hva som er sant eller ikke, ettersom det er mange rykter knyttet til kryptovaluta. Et klassisk eksempel er bitcoins opprinnelse. Vet vi egentlig hvem som oppfant det? Det sies jo at personens navn kun er et alias.

Men det er ikke den eneste gangen at en kryptovaluta som startet som en slags spøk, og deretter tatt litt av. Og det har ført til at det har vokst frem noen klare rammer på hva en shitcoin er:

  • Kryptovalutaen oppfyller ikke forventningene man får til den gjennom det man leser om den.
  • Det er litt uvisst hva som er formålet med kryptovalutaen, samt hvor høy funksjonalitet den har.
  • Identiteten på utviklerne er ikke allment kjent.
  • Kryptovalutaen er mer eller mindre bare en kopi av en annen kryptovaluta.
  • Det er svært få som har investert i prosjektet, og derfor har kryptovalutaen veldig lav likviditet på kryptobørsene.

Hvordan er volatiliteten på shitcoins?

Som de fleste vet, så kjennetegnes veldig mange kryptovalutaer ved at de er bundet med høy volatilitet. I praksis betyr det at verdien øker og synker i et enormt tempo.

Det er den høye volatiliteten som gjør at risikoen er svært høy når man driver med kryptovaluta. Det finnes også noen unntak dersom man ønsker å investere i kryptovaluta uten at risikoen er like høy. Da kan man investere i det som kalles «stablecoins».

Men hvordan er det med volatiliteten på «shitcoins»? Navnet gir jo ikke akkurat en veldig god indikasjon på at dette er et smart investeringsprosjekt. Det er ikke til å stikke under en stol at en «shitcoin» kjennetegnes av høy volatilitet på samme måte som bitcoin og andre.

Men det er en ting det er viktig å huske på. Selv om høy volatilitet fører til høy risiko, så betyr det en ting til, og det er at høy volatilitet også kan gi høy avkastning. Det vil si at du tjener på investeringen. Men man er nødt til å være forberedt på begge deler, for man kan også tape og det er det viktig å ha i bakhodet.

Hvorfor er krypto så volatilt? – se mer i denne videoen:

Shitcoins trenger ikke å være noe negativt

Det er ingen tvil om at begrepene «bitcoin» og «shitcoin» skaper ulike assosiasjoner. Men «shitcoins» trenger altså ikke å være noe negativt. Det kan være like bra – eller dårlig – som bitcoin, selv om de har forskjellige navn.

Dersom du hører noen komme med noen bemerkninger om de aktuelle kryptovalutaene basert på begrepet «shitcoins», og det virker nokså korttenkt, så kan det uten tvil være lurt å ta det som blir sagt med en klype salt.

Slik får du tak i shitcoins

Har denne artikkelen gjort deg nysgjerrig på shitcoins? Såpass nysgjerrig at du har lyst til å finne en «shitcoin» å investere i? Det er selvsagt ikke noe i veien for at du kan gjøre det.

Å investere i en «shitcoin» gjøres på nøyaktig samme måte som man investerer i bitcoin, «altcoin» eller en annen kryptovaluta. Det gjør via en kryptobørs eller et tradingnettverk.

For nordmenn som ønsker å investere i en eller flere shitcoins, så kan Binance være et fint sted å starte. Men det finnes også andre kryptobørser som tilbyr disse kryptovalutaen, for eksempel Bittrex. Selv om selve begrepet kanskje gir deg grøsninger på ryggen, så er det ikke noe du trenger å være redd for. Shitcoins er ikke noe dritt!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!