Dette bør du ha i bakhodet ved kjøp av kryptovaluta

Ludvig
31.03.2022
356 Visninger
Dette bør du ha i bakhodet ved kjøp av kryptovaluta

I Norge er det slik at alle som ønsker det kan kjøpe kryptovaluta. Er du en av dem som har googlet myntprisen på én bitcoin og blitt skremt av verdien som kom opp? I skrivende stund er én bitcoin verdt 392 477,89 norske kroner, men du er ikke nødt til å betale dette.

392 677,89 er prisen du må ut med for å kjøpe én hel bitcoin, men det er ikke det eneste alternativet. Det kan godt hende at du har hørt det, men da kan vi i så fall berolige deg med at dette kun er en myte. Realiteten er at det ikke finnes noen rammer i forbindelse med dette. Vil du kjøpe bitcoin eller en annen kryptovaluta for 500 kroner, så kan du det.

Kjøp av kryptovaluta kan gjøres på forskjellige måter. Du kan enten gjøre det som privatperson eller så kan bedriften din gjøre det. Sistnevnte forutsetter naturligvis at du eier en bedrift eller at sjefen din går på med å drive med denne typen spekulering.

Å kjøpe kryptovaluta er en veldig omfattende prosess. I og med at det er mye som foregår på en gang, så kan det være fort gjort å glemme enkelte småting. Derfor vil denne artikkelen blant annet inneholde noen tips som du bør ha i bakhodet ved kjøp av kryptovaluta.

[etoro]

Det blir stadig enklere å kjøpe kryptovaluta

Ja, det er faktisk slik at det blir stadig enklere å kjøpe kryptovaluta. Før var det kun to fremgangsmåter:

  • En privatperson kunne kjøpe kryptovaluta fra en annen privatperson.
  • Man kunne kjøpe kryptovaluta direkte fra utenlandske børser.

Men de siste årene har det sagt, men sikkert blitt mye enklere å kjøpe kryptovaluta. For ikke så mange år siden kom Finanstilsynet opp med en ordning hvor selskaper som ville selge kryptovaluta kunne registrere seg. Denne ordningen kan beskrives som et slags vendepunkt for kryptoinvestering her til lands.

Tidligere var det gjerne slik at kryptovaluta var noe man kunne for å ha. Det var ikke mulig å bruke det, da kryptovaluta ikke regnes som et offisielt betalingsmiddel. I 2022 er dette imidlertid i ferd med å forandre seg. Til å begynne med var det mange som var svært skeptiske til konseptet kryptovaluta, men nå har det mer akseptert i samfunnet generelt.

Det har også ført til at det har blitt enklere å bruke det. I noen land er det faktisk tillatt å betale med kryptovaluta for helt vanlige ting, for eksempel å kjøpe en flaske med vann mens du spaserer ute i gatene. Men med det sagt, så er det ikke slik i Norge helt enda. Slik går du frem for å kjøpe kryptovaluta nå til dags:

  • Du bestemmer deg for hvilken kryptovaluta du vil kjøpe.
  • Du finner en kryptobørs som tilbyr denne kryptovalutaen.
  • Du oppretter deg en konto hos denne kryptobørsen og verifiserer kontoen din.
  • Deretter kjøper du så mye kryptovaluta som du ønsker å kjøpe.

Man kan kjøpe bolig med kryptopenger

6 tips til når du skal kjøpe kryptovaluta

Selv om det stadig blir enklere å kjøpe kryptovaluta, så er det viktig å understreke at det er en omfattende prosess hvor det er viktig å gjøre grundig research.

I denne prosessen er det dessuten viktig å ha fokus på detaljer. Nedenfor vil vi gå gjennom noen av detaljene som det er fort gjort å glemme i øyeblikkets hete.

[etoro]

Husk at kryptovaluta er risikabelt

Det er viktig å huske på at det er svært risikabelt å drive med kryptovaluta. Men hvorfor er det egentlig slik?

I forbindelse med kryptovaluta er det ikke uvanlig å høre uttrykk som «volatilitet», og foran dette ordet har man gjerne plassert adjektivet «høy». Høy volatilitet viser til at kursen for kryptovaluta varierer i veldig høy grad. Det betyr at du kan tjene mye på investeringen for så å tape like mye og kanskje enda mer neste dag.

Med det sagt, så finnes det noen unntak (for eksempel ulike typer stablecoins). Betydningen ligger litt i selve begrepet hvor kursen gjerne holder seg på et litt mer stabilt nivå. Likevel er ikke dette et typisk kjennetegn på kryptovalutaer, da de fleste er forbundet med høy volatilitet.

Derfor tar du en stor risiko ved å kjøpe kryptovaluta. Det er kanskje enkelt, men du risikerer å tape mye penger hvis grafen viser feil vei.

Derfor kan trading være risikabelt

Ikke sats på nye og ukjente prosjekter

Dette punktet henger litt sammen med det forrige. På grunn av at kryptovaluta er såpass risikabelt, så vil det ikke være en god idé å satse på ukjente prosjekter. I tillegg bør du styre unna prosjekter som dukket opp for veldig kort tid siden.

Som nevnt innledningsvis så er dette en bransje som er under stadig utvikling, og utviklingen medfører blant annet at det dukker opp nye kryptovalutaer her og der. Om ikke daglig, så i hvert fall på svært regelmessig basis. Disse aktørene har ofte noen felles trekk som det er viktig å være litt obs på:

  • Noen kryptovalutaer markedsfører seg selv gjennom å hevde at tjenesten bygger på en teknologi som vil blåse konkurrentene av banen.
  • Aktørene lover deg gull og grønne skoger, for eksempel gjennom at du er garantert så og så mye avkastning i løpet av så og så kort tid.

Det er fort gjort å la seg smigre over disse åpenbare fordelene. Men det som høres for godt ut til å være sant, er som regel det. Derfor vil det absolutt være en god idé å styre unna disse tilbudene, samt å sette deg ordentlig inn i tjenesten som du bestemmer deg for å takke ja til.

Det er også en reell sjanse for at disse gode tilbudene til syvende og sist egentlig er forsøk på å svindle deg. Derfor gjør du deg selv en bjørnetjeneste ved å kun benytte deg av kjente og veletablerte prosjekter.

Fare for rug pulls fører til fjerning av kryptolenker

Handle kun hos seriøse aktører

Som nevnt innledningsvis er det mulig å kjøpe kryptovaluta på forskjellige måter. Som privatperson kan du kjøpe både fra en annen privatperson eller gjennom en kryptobørs. Selv om det er mulig å gjøre begge deler, er det uten tvil sistnevnte som er mest fordelaktig.

Men det er én ting kryptovalutaer og kryptobørser har til felles, og det er at det finnes mange forskjellige der ute i kryptosfæren. Det finnes hundrevis av kryptovalutaer, og det samme gjelder kryptobørser.

Kryptobørser kan dessuten deles opp i to kategorier, og det er «vanlige kryptobørser» og desentraliserte børser. Sistnevnte kalles også DEX-børser. Mengden av kryptobørser gjør det litt vanskelig å navigere seg gjennom det enorme utvalget, men DEX-børsene bør du styre unna, for de reguleres ikke på samme måte som «de vanlige».

Vårt beste tips når det gjelder hvor du handler kryptovaluta, er at du kun benytter deg av seriøse aktører. Men hvordan vet jeg at de er seriøse, tenker du kanskje da? Ta en titt i Finanstilsynets register. Alle seriøse aktører står oppført der. Hvis du ikke finner din aktuelle aktør, så kan det være et tegn på at du bør fortsette letingen.

[etoro]

Ikke kjøp mer enn du har råd til å tape

Dette er et punkt som burde si seg selv, samt at det hører litt sammen med de to foregående punktene, og kanskje særlig det siste. Og det er som følgende: Ikke kjøp mer enn du har råd til å tape!

Det er viktig å huske på at de fleste kryptovalutaer er forbundet med høy volatilitet, og det betyr at du kan tape penger. Selv på stablecoins, som er kjent for å ha en litt mer stabil kurs, kan du tape penger, for det finnes ingen garanti på at grafen penger oppover eller nedover.

Å kjøpe kryptovaluta er altså ikke noe man bør hoppe i med begge beina på en gang. Ikke ta risken med å satse hele månedslønnen din, for du kan plutselig ende opp med å ta en helårslønn. Og det er det naturligvis ingen som vil oppleve!

Lagre kryptovalutaen på et trygt sted

Det kan være fristende å lagre kryptovalutaen sin hos børsen man har kjøpt, men hva skjer dersom børsen du handlet hos går konkurs? Da går verdiene med i dragsuget, og du sitter igjen med en ingenting.

Å sitte igjen med null og niks er veldig kjipt, så derfor bør du sørge for å lagre kryptovalutaen din på et trygt sted. Også her finnes det mange alternativer, og flere av dem er gode, men å lage kryptovaluta i en av kald lommebok er et av de bedre alternativene. Dette sikrer deg i tillegg mot hacking.

Slik unngår du kryptosvindel

Sett deg inn i gjeldende skatteregler

En annen ting som er viktig i forbindelse med kjøp av kryptovaluta, er å sette seg inn i hvilke skatteregler som gjelder for deg.

Gevinster fra en eventuell investering i kryptovaluta er nemlig skattepliktig. Dette gjelder uavhengig av størrelsen på gevinsten. Du er pliktig til å betale skatt av den uansett, og det er ditt ansvar å føre det opp selvangivelsen.

Det kan være fristende å droppe det, men det får ikke konsekvenser for andre enn deg selv. Skatteetaten har nemlig en rekke verktøy som de bruker for å kartlegge dette, så det beste er å være ærlig fra begynnelsen av.

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!