Slik finner du ut hvilken kryptovaluta du bør investere i

Ludvig
03.04.2022
379 Visninger
Slik finner du ut hvilken kryptovaluta du bør investere i

Selve prosessen med å investere i kryptovaluta er ikke så vanskelig. Dette gjøres relativt enkelt gjennom en kryptobørs, og de fleste kryptobørser forklarer hvordan man går frem på en veldig god måte. Det er imidlertid prosessen før du kommer så langt som tar tid.

I 2017 var Bitcoin det selvfølgelige valget for de fleste som ønsket å investere i kryptovaluta, rett og slett fordi det var den eneste kryptovalutaen tilgjengelig på markedet. Bitcoin var et begrep man fant på alles lepper. Sa man ordet «bitcoin», var det 99,9 % sjanse for at den andre visste hva det gjaldt – naturligvis i større eller mindre grad.

Men nå har det gått nesten fem år siden Bitcoin dukket opp og tok verden med storm. Og hva er det som har skjedd på disse fem årene? Jo – det har dukket opp flere kryptovalutaer, så nå er ikke valget like enkelt som det en gang var. Nå er det mange flere å velge mellom!

I 2017 var det mange som valgte å investere i Bitcoin fordi det virket spennende, men kryptobransjen har utviklet seg såpass at grad av spenningsnivå ikke holder lenger. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan finne ut hvilken kryptovaluta du bør investere i.

Facebooks kryptoprosjekt lagt på is

Hvilke kryptovalutaer kan du tenke deg å investere i?

Når Bitcoin dukket opp på markedet i 2017, så ble kryptovalutaen møtt av en relativt upløyd mark. Kryptovaluta var ikke et særlig utbredt konsept på den tiden, og derfor var det heller ingen stor konkurranse.

Det er ingen tvil om at lanseringen av Bitcoin åpnet øynene til mange utviklere som var nysgjerrige på dette og som kanskje til og med drev med det i det stille for seg selv. Det ble raskt ganske tydelig at var stor interesse for kryptovaluta.

Denne interessen førte til at antall kryptovaluta eksploderte i løpet av relativt kort tid, fordi det var helt tydelig at det var et marked for det. Det betyr som nevnt innledningsvis at det er mange flere kryptovalutaer å velge mellom nå enn det var i 2017.

Så det første steget i prosessen med å finne ut hvilket kryptovaluta du bør investere i, er å finne ut hvilke kryptovalutaer du kan tenke deg å investere i. Du er nødt til å ha to alternativer som du kan sammenligne med hverandre, og derav finne det beste alternativet.

[etoro]

Hva bør kryptovalutaen du skal investere i ha?

Som nevnt innledningsvis, så var kanskje nysgjerrigheten en medvirkende faktor i og med at så mange lot seg fascinere av Bitcoin da kryptovalutaen dukket opp i 2017. På det tidspunktet var det helt nytt, og det var så godt som ingen som visste helt hva det var.

Men én ting er sikkert og visst, og det er at det har skjedd veldig mye på den fronten siden den gangen.

I dagens kryptobransje er det imidlertid ikke slik. Nå er det desto viktigere å ta avgjørelser som bygger på grundig research fremfor at man la seg styre av nysgjerrighet eller andre lignende følelser. Det er selvsagt viktig det også, men bør ikke være en avgjørende faktor.

Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på noe av det du bør se på når du skal sammenligne kryptovalutaene du kan tenke deg å investere i med hverandre.

Hvilken teknologi bygger kryptovalutaen på?

Kryptovaluta er et omfattende tema. I praksis så betyr det at det kan være relativt vanskelig å sette seg inn i det – spesielt om du er veldig ny i gamet. Men her er det viktig at du tar tiden til hjelp, eventuelt spør noen du kjenner, så du vet at du tar et godt valg.

Det du bør se på aller først er ikke hvilken kryptovaluta som har kulest navn, men hvilken teknologi kryptovalutaen er bygget opp av. Teknologien bak en kryptovaluta spiller nemlig en veldig stor og viktig rolle:

  • Hvilke aspekter ved teknologien som kryptovalutaen bygger på, er det som gjør at den skiller seg ut fra kryptovalutaene som den konkurrerer med?

Dagens kryptobransje kjennetegnes av at flere av de tilgjengelige kryptovalutaene er veldig like. Det er på grunn av at de fleste kryptovalutaer er utviklet med utgangspunkt i en åpen kildekode. I flere tilfeller er det oppstått en hardfork i kulissene, og så har en utvikler har laget sin egen versjon, for eksempel Bitcoin vs. Bitcoin Cash.

Men det finnes også utviklere som ønsker å gjøre noe nytt, og det er kryptovalutaen Ethereum et godt eksempel på. I dag er Ethereum kjent som den nest største kryptovalutaen regnet i markedsverdi, og det er en spesiell detalj med denne kryptovalutaen:

  • Ethereum var den første kryptovalutaen som ble utviklet med smart kontraktsfunksjon. Så utviklerne bak Ethereum lanserte ikke bare det som skulle bli en av Bitcoins største konkurrenter, de lanserte også smart kontrakter.

Se mer om teknologien bak i denne videoen:

Hvem er det som har utviklet kryptovalutaen?

Et annet aspekt det kan være lurt å ta en titt på, er hvem som sitter med ansvaret for kryptovalutaen du vurderer å investere i. Dette kan ofte gi deg en pekepinn på hvor seriøse de enkelte aktørene er.

  • Er dette personer som du kan stole på?
  • Hvilke ambisjoner har vedkommende?
  • Har vedkommende relevant erfaring? Har noen av disse erfaringene ført til suksess?
  • Bygger kryptovalutaen på et prosjekt som har relevante investorer i ryggen?

Denne listen inkluderer bare noen av spørsmålene som kan være aktuelle her. Hovedfokuset bør dog ikke være på hvordan spørsmålene er formulert, men innholdet i dem. Hensikten er å finne ut mer om ledelsens etos, og det kan gjøre på flere måter.

Når det gjelder ledelsens etos, så finnes det mange eksempler på dette, og det er for eksempel Charles Hoskinson og Satoshi Nakamoto.

Charles Hoskinson har lang erfaring, og har jobbet med både Ethereum og Cardano. Det er i sistnevntes ledelse han har en sentral rolle nå. Mens Satoshi Nakmoto, som er relatert til Bitcoin, er en person (eller vi tror at det er en person) som folk generelt vet veldig lite om, selv om det er en god stund siden Bitcoin ble lansert.

Hva ønsker utviklerne bak kryptovalutaen å oppnå?

Hva utviklerne bak kryptovalutaen ønsker å oppnå, bør også være en veldig viktig faktor når du skal velge hvilken kryptovaluta du ønsker å investere i. Dette kalles også visjoner, så hvilke visjoner har utviklerne med kryptovalutaen sin? Og hvordan tenker de å utvikle seg?

Hvis utviklerne gir uttrykk for at dette bare er et tidsfordriv mens de venter på at ideen om deres neste store prosjekt skal komme, så kan det være lurt å tenke seg om et par eller flere ganger før du bestemmer deg for å investere i denne kryptovalutaen.

Poenget med å investere i kryptovaluta er jo at man ønsker å investere på en måte som sikrer økonomisk gevinst på sikt. Og det kan ikke en aktør som kun ser på prosjektet som et slags tidsfordriv garantere. Da bør du i stedet se deg om etter utviklere med større ambisjoner.

Det kan naturligvis være spennende med kortsiktig spekulering, men hvis du spør oss, så er ikke det noe vi ville ha anbefalt noen å prøve ut. Når det gjelder investering i kryptovaluta, så bør du alltid gå for alternativet som fører til mest mulig avkastning på lang sikt for din del.

En litt lengre video om emnet:

Hvordan er kryptovalutaens prishistorikk?

Kryptovaluta generelt kjennetegnes av at de har høy volatilitet. Det betyr at prisen svinger i et voldsomt tempo, som det kan være vanskelig å forutse.

Derfor er det viktig å se på prishistorikken før du bestemmer deg for om du vil gå for det alternativet eller ikke. Også her er det en rekke spørsmål som det kan være aktuelt å stille:

  • Hvordan er denne kryptovalutaens volatilitet?
  • Hva skjer med denne kryptovalutaen når markedet faller?
  • Hvilke trender er det som påvirker prisutviklingen til denne kryptovalutaen her og nå?

Det er finnes mange kryptovalutaer med høy volatilitet, men det finnes også noen kryptovalutaer som er forbundet med litt lavere volatilitet. Disse kalles gjerne stablecoins, og skiller seg ut fra de andre kryptovalutaene som for eksempel Bitcoin.

Ved å lære deg mer om kryptovalutas prishistorikk generelt, vil du få en ganske god pekepinn på hvor vidt det er god investering eller ikke. Prishistorikken kan for eksempel hjelpe deg å finne ut hvor vidt det aktuelle tidspunktet er et godt investeringstidspunkt eller ikke.

Har kryptovalutaen et godt rykte?

Og sist, men absolutt ikke minst, så er det viktig å finne ut hvilket rykte kryptovalutaene du vurderer å investere i har. Her er det naturligvis en god idé å velge en kryptovaluta som har et så godt rykte som overhodet mulig.

Man vokser gjerne opp med å høre at popularitet ikke spiller noen rolle, men i forbindelse med kryptovaluta så spiller det faktisk en veldig viktig rolle.

Dette er noe du bør gjøre det til en vane. Selv om du kanskje synes at noen ser bra ut, så vil det være verdt å gjøre et kjapt google-søk for å finne ut hvilke erfaringer andre har. I beste fall så det være det som redder deg fra en svindel!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!