Ingen nytteverdi i Bitcoin?

Ludvig
22.05.2022
216 Visninger
Ingen nytteverdi i Bitcoin?

Mange er usikre på hvorvidt de skal investere i kryptovaluta som Bitcoin, eller ikke. Har valutaen egentlig noen iboende verdi? Skal vi tro uttalelsene til den selverklærte grunnleggeren av Bitcoin, Craig Wright, har ikke kryptovalutaen noen nytteverdi.

Vi skal her se nærmere på påstandene og forsøke å gjøre det enklere for deg å avgjøre om bitcoin er noe du bør investere i – eller ikke.

Hva menes med nytteverdi?

Uttrykket «nytteverdi» brukes ofte når man skal beskrive hvorvidt noe har en bruksverdi eller ikke. Kjøper du for eksempel en varm jakke før du skal ut i snøen, vil jakken sannsynligvis ha stor nytteverdi for deg.

Hvorvidt noe har nytteverdi, vil med andre ord avhenge litt av øyet som ser. Kjøper du en varm jakke mens du er et varmt sted, vil nok ikke jakken ha like stor nytteverdi.

Kontroversielle uttalelser fra Wright

I kryptomiljøet har den australske dataingeniøren Craig Wright fått mye oppmerksomhet etter at han påstod at han er Nakamoto. Satoshi Nakamoto for mange er kjent som den anonyme grunnleggeren av bitcoin.

Hvorvidt det er noen sannhet i påstandene er uvisst. Wright lovet å bevise at han er Nakamoto, men noe bevis har så langt uteblitt. I et sjeldent intervju som ble utført nylig, kom Wright med noen overraskende uttalelser der han påstår at bitcoin er uten nytteverdi.

Han sitter på en enorm formue av bitcoin, tilsvarende omkring 440 milliarder norske kroner, men planlegger å selge alt. Istedenfor ønsker han å komme med en ny protokoll som skal kunne håndtere flere milliarder transaksjoner i sekundet.

Han mener også at bitcoin i dag ikke er hva han hadde tenkt at valutaen skulle være. Det skulle være digitale kontanter, og ikke en valuta som forbindes med kriminelle handlinger som narkotikahandel eller hvitvasking.

Se hva Craig Wright selv sier om BTC (det er vanskelig å ikke tro dette er Satoshi Nakomoto).

Har Bitcoin nytteverdi?

Når det skal vurderes om bitcoin har noen nytteverdi, er det nødvendig å ta hensyn til hvorvidt den som kjøper kryptovalutaen vil ha noen generell nytte av det. Synet på dette er delt, og noen mener naturligvis at valutaen ikke har noen nytteverdi.

Bitcoin vil for eksempel ha liten nytteverdi når det kommer til kjøp av varer eller tjenester i Norge. Det er stort sett ingen butikker som aksepterer bitcoin som betalingsmiddel, og sånn sett kan kryptovaluta oppfattes som «ubrukelig».

På en annen side kan bitcoin ha stor nytteverdi for de som ønsker å gjøre langsiktige investeringer. Det vil selvfølgelig være risikabelt å investere i krypto, på samme måte som det er risikabelt å investere i råvarer eller aksjer.

Det finnes imidlertid eksempler på nordmenn som har tjent godt på bitcoin, for eksempel fordi de har kjøpt valutaen mens den var billig, og solgt den dyrere. For disse har nok kryptovalutaen hatt stor nytteverdi.

Har annen kryptovaluta nytteverdi?

I likhet med bitcoin, vil stort sett ingen kryptovaluta ha spesielt stor nytteverdi når det kommer til kjøp av varer og tjenester (i hvert fall ikke i Norge). Det er nok først og fremst aktuelt å kjøpe krypto i investeringsøyemed for folk flest.

Før du investerer i krypto av noe slag, er det lurt å sjekke kursene. På den måten kan du gjøre smarte investeringsvalg, og kanskje oppleve stor nytteverdi. Kursene finner du hos kryptobørser som eToro og Binance. Lykke til!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!