Kryptovaluta i fem kriminelle sammenhenger

Ludvig
20.05.2022
248 Visninger
Kryptovaluta i fem kriminelle sammenhenger

Kryptovaluta har de siste årene blitt svært populært, fordi det er en betalingsform som har blitt karakterisert som fordelaktig av mange.

Med det sagt, så blir ikke kryptovaluta kun bruk som betalingsmetode. Dette er også en type valuta som kriminelle virker å ha fått sansen for. I denne artikkelen skal vi blant annet se på hvilke fem kriminelle sammenhenger kryptovaluta kan brukes.

Kryptovaluta versus tradisjonell valuta

Før vi går nærmere inn på selve temaet for denne artikkelen, er vi nødt til å ta en liten titt på det som skiller kryptovaluta fra tradisjonell valuta.

Ved å sammenligne disse to vil man nesten umiddelbart se at det ikke er vanskelig å skille disse valutaene fra hverandre. Her er det både likheter og ulikheter.

Bruksområder

Både kryptovaluta og tradisjonell valuta kan brukes som betalingsmetode og kan gjøre det mulig for deg å drive med investering.

Førstnevnte (bruk av kryptovaluta som betalingsmetode) forutsetter dog at du handler hos en aktør som aksepterer kryptovaluta som betaling – det er ikke alle som gjør det enda.

Digitalt versus ikke digitalt

Bruk av kryptovaluta foregår digitalt, mens bruk av tradisjonell valuta kan foregå på forskjellige måter.

Tradisjonell valuta kan brukes til å betale via internett, altså digitalt, men det er også mulig å gjøre uttak av mynter og sedler i banken som du også kan bruke som betalingsmiddel.

Eventuelt kan du bruke et debetkort – dette er da tilknyttet bankkontoen din.

Sentralisert versus desentralisert

Alle transaksjoner gjort med et debetkort overvåkes av en tredjepart. En slik tredjepart kan være en bank. Ved bruk av kryptovaluta slipper man dette steget, fordi de fleste kryptovaluta er desentralisert.

Selve prosessen

Å betale med tradisjonell valuta er en ganske privat prosess, særlig hvis man betaler med debetkort.

Betaler man med fysiske penger, så må man naturligvis telle pengene der og da. Men med et debetkort taster man bare inn en kode, og det er bare innehaver av kortet som vet koden (med mindre vedkommende har delt informasjonen med noen andre).

Slik er det delvis også med kryptovaluta, for med det kommer det både en privat og en offentlig nøkkel. Den private nøkkelen er hemmelig, mens den offentlige nøkkelen ikke er det. Det omtales ofte som en adresse som skal gis til vedkommende som ønsker å overføre kryptovaluta til deg.

Kryptovaluta er generelt sett forbundet med åpenhet i en mye større grad enn tradisjonell valuta.

Økt kriminalitet i forbindelse med kryptovaluta

Som vi så i forrige avsnitt, så er det mange fordeler med å bruke kryptovaluta, for eksempel at man ikke er avhengig av en tredjepart på samme måte som man er ved bruk av tradisjonell valuta.

Men denne enkelheten har gjort at mennesker som ikke har helt rent mel i posen også har fått opp øynene for kryptovaluta – kriminelle.

På grunn av at transaksjonene ikke overvåkes av en tredjepart, så er det vanskelig å spore hvor hver enkelt transaksjon går. Det har ført til at kryptovaluta er en svært aktuell metode i forbindelse med kriminalitet.

Nedenfor skal vi se på fem forskjellige sammenhenger hvor kryptovaluta kan brukes (og har blitt brukt) i forbindelse med kriminalitet.

Krav om løsepenger i forbindelse med bortføringer

Det er ikke til å stikke under en stol at det finnes mennesker i denne verdenen som er ganske uhyggelige og som gjør fæle ting som inkluderer andre, uskyldige mennesker.

Derfor finnes det dessverre mange eksempler på kriminelle situasjoner som går ut på at en eller flere har gått sammen for å bortføre en person. Det kan være en bortføring som har blitt nøye planlagt over flere år, eller så kan det være helt tilfeldig. At noen rett og slett var på feil sted til feil tid. Les bare denne artikkelen om en stakkars 14-åring, som ble bortført på grunn av suksess med Bitcoin investeringer.

Det er ikke uvanlig at planlagte bortføringer inkluderer en form for kommunikasjon mellom gjerningspersonene og de pårørende. Hvis en av de pårørende for eksempel er en svært rik person, så er det ikke uvanlig at gjerningspersonene sier at den bortførte personen får gå mot at de pårørende betaler løsepenger.

I slike situasjoner ønsker ofte gjerningspersonene løsepengene i kryptovaluta, for eksempel monero. Og i slike tilfeller er ikke selve bruken av kryptovalutaen ulovlig. Selve vekslingen er faktisk innenfor lovens rammer, men det er den kriminelle handlingen som er ulovlig.

Hvitvasking

Hvitvasking er også noe som skjer i vår verden i dag – også i forbindelse med kryptovaluta.

Folk kan prøve seg på hvitvasking av penger i forskjellige situasjoner, men det skjer ofte i forbindelse med en kriminell handling. Hensikten er imidlertid den samme – å dekke over den kriminelle handlingen.

I praksis går hvitvasking av penger ganske enkelt ut på å lyve om hvor man har fått pengene fra.

Bruk av muldyr

Bruk av muldyr er en undermetode av hvitvasking.

Det går ut på at kryptovalutaen overføres til en person som ikke har noen form for tilknytning til den kriminelle handlingen eller personen som står bak for at personen skal veksle de inn i en annen valuta og gi pengene tilbake til den andre personen.

Med det sagt så er det ikke nødvendigvis slik at muldyret vet at de har fått rollen som muldyr.

Skattesvindel

De fleste som driver med kryptovaluta vet at man er skattepliktig, ettersom kryptovaluta regnes som et formuesobjekt. Hvis du driver med for eksempel mining, og det gir deg en betydelig inntekt, så er du pliktig til å skatte av det.

Derfor er det viktig å sette seg inn i hvilke skatteregler som gjelder for deg og din aktivitet. Med det sagt, så er det ikke alltid som tar seg tid til det – og i noen tilfeller så er dette et bevisst valg.

Tyveri av kryptovaluta

Sist, men ikke minst så finnes det også mennesker som aktivt går inn for å stjele andres kryptovaluta, for eksempel ved å hacke en kryptolommebok som ikke tilhører dem.

I forbindelse med denne typen kriminalitet er det ofte snakk om store summer, gjerne flere millioner!

Nærmere undersøkelser viser også at det er grunn til å tro at det ofte er snakk om organisert kriminalitet når så store summer med kryptovaluta forsvinner.

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!