Slik fyller du ut kryptoskatten

Ludvig
04.05.2022
216 Visninger
Slik fyller du ut kryptoskatten

Fristen for å levere selvangivelsen nærmer seg med stormskritt. Hvert eneste år faller den på 2. mai. Noen trenger imidlertid litt lenger tid, og da er det mulig å søke Skatteetaten om å få forlenget fristen.

I en ellers stressende hverdag er det mye som kan gå galt hvis det går litt for fort i svingene. Utfyllingen av selvangivelsen er bare et eksempel på dette. Derfor er det viktig å ha tungen rett i munnen, og huske alt du har gjort i løpet av skatteåret.

«Slik fyller du ut kryptoskatten» er ikke en artikkel som gjelder for absolutt alle, men det betyr ikke at du ikke trenger å lese den. Faktisk så kan det være nyttig lesning for mange – i tilfellet du skulle havne i en situasjon hvor denne informasjonen kommer godt med. Kanskje kjenner du noen som driver med aktiv investering i kryptovaluta?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du fyller ut kryptoskatten din. Vi går blant annet gjennom aktuell teori, samtidig som vi kommer med et praktisk eksempel.

Dette sier Skatteetaten om kryptovaluta

Kryptovaluta er et skikkelig hett tema om dagen. Skatteetaten har i hvert fall økt fokus rundt dette om dagen. Kanskje fordi de vet at det er mange som ikke vet hvordan de skal fylle ut kryptoskatt eller noen som til og med bevisst lar være å gjøre det?

Hvis du imidlertid er litt usikker på om dette gjelder deg, så vil vi bare understreke at du ikke får baksmell av å ha ført opp for mye. Snarere tvert imot! Dette sier Skatteetaten om kryptovaluta:

«Formue og eventuell gevinst eller tap på kryptovaluta skal oppgis i skattemeldingen.»

Slik fyller du ut kryptoskatten

Når du skal fylle ut kryptoskatten din må du først og fremst logge deg inn på Skatteetaten sine nettsider gjennom din foretrukne innloggingsmetode. Skatteetaten lar deg velge mellom fire elektroniske ID-er, og det er enten MinID, BankID, BuyPass ID eller Commfides.

Etter at du har logget deg inn på Skatteetaten, så må du finne frem til skattemeldingen din slik at du får åpnet den. Det bør være ganske enkelt, ettersom «Se, endre eller levere skattemeldingen (selvangivelsen)» er noe av det første som dukker opp på nettsiden når du logger deg inn i disse dager.

Du kan alltids begynne med å forsikre deg om at alt annet på skattemeldingen ser fint ut. Men det er viktig å ikke glemme kryptoskatten. Det legges du til på skattemeldingen ved å legge til en av disse tre postene:

  • 4.1.10 Formue andre finansprodukter
  • 3.1.13 Gevinst på andre finansprodukter
  • 3.3.13 Tap på andre finansprodukter.

Å legge til en av disse postene vil gjøre at et skjema kalt RF-1159 – Gevinst, tap, utbytte og formue på aksjer og andre finansielle produkter dukker opp på skjermen. Dette skjemaet fyller du ut på følgende måte:

  1. Skriv navnet på den aktuelle kryptovalutaen i feltet merket med «Navn på selskap / Verdipapir / Finansielt instrument».
  2. Deretter må du finne «Type verdipapir / Finansielt produkt». Dette er en nedtrekksmeny, og i den skal du velge «Bitcoin og andre virtuelle valuta». Her skal du benytte et eget felt for hver enkelt kryptovaluta du har investert i gjennom året.
  3. Da vil det komme opp et nytt felt hvor du skal skrive inn verdien av den aktuelle kryptovalutaen i norske kroner. Feltet er merket «Formue».
  4. Til slutt skriver du inn samlet realisert gevinst eller tap du har hatt i den aktuelle kryptovalutaen, basert på om du har gått i pluss eller minus med investeringene dine. Velg feltet som passer best til din situasjon, enten «Gevinst» eller «Tap».
  5. Etter at skjemaet er ferdig utfylt, så bør du dobbeltsjekke at alle opplysningene du har oppgitt stemmer. Om de gjør det, så trykker du på «Lagre», ganske enkelt for å lagre endringene dine i skattemeldingen.

Skattereglene i praksis

Når skattemeldingen/selvangivelsen skal fylles ut, er det generelt sett mye man er nødt til å ta stilling til. Men hvis man i tillegg har investert i kryptovaluta, så er det enda mer man er nødt til å passe på.

De generelle skattereglene kan ofte fremstå både kompliserte og vanskelige å forstå, så skattereglene for kryptovaluta er intet unntak. Derfor vil vi forsøke å sette disse skattereglene inn i en konkret kontekst slik at det forhåpentligvis blir litt enklere.

Når du skal regne ut verdien på formuen og eventuell gjeld du har fått som følge av investering i kryptovaluta, så skal du ta utgangspunkt i kursen per 1. januar året etter inntektsåret. Det vil si at du bruker kursen per 1. januar 2022 i regnestykket for 2021.

Regnestykket vil naturligvis variere med utgangspunkt i hvor mye kryptovaluta du har investert i, men i dette eksempelet gjør vi det veldig enkelt. La oss si at du har kjøpt 10 bitcoins, og at prisen per bitcoin var 250 000 kroner og at inngangsprisen var 200 000 kroner. Da skal denne informasjonen inkluderes i skattemeldingen din:

Salgspris a 10 bitcoins a kr 250 000 blir kr 2 500 000

– inngangspris 10 bitcoins a kr 200 000 blir kr 2 000 000

= Gevinst: kr 500 000

Hva om du ikke fyller ut kryptoskatten riktig?

Men hva skjer dersom man ikke fyller ut kryptoskatten riktig?

I forbindelse med beskatning av kryptovaluta, er det viktig å understreke at det er to forskjellige ting å levere en selvangivelse som inneholder noen småfeil (som må rettes opp i) og å levere en selvangivelse som ikke nevner investering i kryptovaluta overhodet.

Hvis du har investert i kryptovaluta og med overlegg lar være å nevne det i selvangivelsen, så vil det få store konsekvenser for deg. Ikke bare ender du opp med å få restskatt dersom du vil oppdaget, men du kan også risikere å bli politianmeldt. Og det er det jo svært få som har lyst til.

Om du ikke er sikker på hvordan kryptoskatten skal fylles ut, så vil vi anbefale deg å finne ut av det i stedet for å la være og håpe på det beste.

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!