Fastpris på strømmen eller ikke?

Ludvig
26.09.2022
341 Visninger

Strøm trenger ikke å koste mer enn nødvendig. Et av de store spørsmålene er dog hvilken strømavtale du skal velge, noe som er spesielt relevant for de som driver med kryptomining på et eller annet basis-nivå eller eventuelt i større skala. I andre bransjer kan det også lønne seg å se på strømregningen i disse tider. En stor strømregning på restaurant kan utgjøre en stor forskjell på bunnlinjen.

De fleste strømleverandører tilbyr i dag mange ulike avtaler og du står fritt til å velge hvilken leverandør du ønsker og hvilken avtale. De mest populære er fastpris, spotpris og variabel kraftpris.

Spotpris er vel den avtaletypen som flest velger på grunn av de lave kraftprisene, men fastpris har også sine tilhengere på grunn av komforten med å kjenne til strømprisen ett år frem i tid.

Hva forbrukerrådet anbefaler

Rådet fra Forbrukerrådet er å velge spotpris eller variabel kraftpris. Dette skyldes at med fastpris vil du i prinsippet vedde med leverandøren om spotprisen blir dyrere eller billigere enn den avtalte fastprisen.

Problemet er at du med sikkerhet kan regne med at leverandøren har sikret seg at denne vil vinne «veddemålet» ved å ha regnet inn en margin som sikrer at de tjener penger på deg som kunde uansett. Med store svingninger i strømprisen kan en forbrukslån kalkulator hjelpe deg på veien, om regningen er vanskelig å håndtere, men du vil helst unngå en slik situasjon. Da er det lurt å være føre var og ha forutsigbare utgifter.

Du må velge ut fra hva som passer best for deg selv, og for en del mennesker vil fastpris ha sine fordeler. La oss se på forskjellen på de tre avtalene.

Spotpris

Som nevnt er spotpris gjerne den rimeligste løsningen på årsbasis. Det krever også at man har økonomi til å tåle de svingninger som kommer i løpet av året, spesielt om vinteren. Om sommeren vil spotprisen på strøm være på sitt laveste og så øke utover høsten og vinteren.

Med en slik avtale vil du betale spotprisen på strøm i henhold til Nord Pool (strømbørsen) + et påslag for el-sertifikater og leverandørens margin. Noen selskaper krever også et fast beløp hver måned og dette ligger typisk på rundt kr 30.

Du vil motta en strømregning som vil variere en god del. Den vil være veldig lav om sommeren på grunn av lite forbruk og lav pris, og tilsvarende dyrere om vinteren med høy pris og større forbruk.

Variabel kraftpris

Variabel strømpris var den vanligste avtaletypen inntil for et par år siden, men fortsatt er det veldig mange som velger denne type avtale. Her ligger prisene fast i en periode og du er dermed sikret litt mer forutsigbarhet.

Med denne avtalen forplikter strømleverandøren seg til å informere kundene sine om alle prisendringer med to ukers varsel. Du vil derfor ikke ha noen forsikring om at prisene ikke endrer seg, men du vil bli varslet om slike endringer og kan derfor justere strømforbruket om du ønsker dette.

Fastpris

Denne type avtale er for dem som ikke ønsker noen overraskelser når det gjelder strømpriser. Her bindes du og leverandøren til en fast pris gjennom et helt år. Uansett hva som skjer på strømmarkedet med prisene, så betaler du den avtalte prisen.

Det lønner seg derfor å inngå slike avtaler om sommeren når prisene er på sitt laveste. De som utvinner Bitcoin (hvor strømkonsumet er stort) ønsker å forholde seg til et fast budsjett og ikke vil være engstelige for økte strømpriser om vinteren, så er denne avtalen perfekt.

Vi må vel konkludere med at ser vi på valg av avtale ut fra et synspunkt om å betale minst mulig for strømmen, så bør alle velge spotpris. Det er rimeligere enn fastpris og man kan spare et par tusen kroner i året med de riktige strømavtalene.

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!