Investere i krypto med lånte penger – kan det lønne seg?

Ludvig
03.04.2022
422 Visninger
Investere i krypto med lånte penger

Undersøkelser viser at nordmenn befinner seg i verdenstoppen når det gjelder gjeld som har vokst seg så stor at den har blitt vanskelig å håndtere.

Forbrukslån er et usikret lån som gir deg penger raskt, og dette er en løsning mange går for når de befinner seg i en knipe. Faktisk så har nordmenn en forbruksgjeld på totalt 4000 milliarder. Og det finnes ingen annen måte å beskrive det på enn å si at det er en vill sum.

Ettersom den totale gjelden er såpass stor, så skjønner man raskt at det ikke dreier seg kun om nordmenn som befinner seg i en gjennomgående krise. Noen tar nok også opp forbrukslån i forbindelse med en aktivitet som de selv har stor tro på, for eksempel å investere i kryptovaluta.

Å investere i krypto med lånte penger et svært interessant tema, så i denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på dette. Er det noe noen faktisk gjør, hvordan foregår det og er det lurt å gjøre det? Dette er noen av spørsmålene vi vil besvare nedenfor.

Hva er kryptovaluta?

Før vi går videre til selve temaet, som er å investere i krypto med lånte penger, så vil vi ta en liten titt på hva kryptovaluta faktisk er. Mange synes nok at det er en ganske komplisert greie.

Men kryptovaluta er egentlig ikke så komplisert. Vi skal derimot ikke legge skjul på at det er svært tidkrevende å sette seg inn i det. Men hvis man vil drive med noe sånt som kryptovaluta, så er det ingen vei utenom. I hvert fall ikke hvis man vil gjøre det riktig fra begynnelsen av.

Det er egentlig ganske enkelt å definere begrepet kryptovaluta. For kryptovaluta er rett og slett en digital valuta som man kan bruke til å betale for seg ulike steder på nettet. Per dags dato er nok kryptovaluta kanskje mest akseptert som betalingsmiddel i casinobransjen.

Det viktigste skillet mellom kryptovaluta og våre tradisjonelle valutaer, er rett og slett at kryptovaluta ikke er penger som vi holder i hendene fysisk. Det er bare en beholdning som vi har tilgang til gjennom en digital lommebok, altså en lommebok som vi heller ikke ser fysisk.

Kryptovaluta for nybegynnere

Flere grunner til å drive med kryptovaluta

Det kan være forskjellige grunner til å drive med kryptovaluta. Grunnen vil også definere hvilken metode veldig mange bruker. Å drive med kryptovaluta kan nemlig deles inn i to hovedgrupper. De skal vi se litt nærmere på, samt definere hvert av begrepene. De er følgende:

 • Investering: når man kjøper kryptovaluta og har et håp om at det skal føre til økonomisk gevinst på lang sikt.
 • Trading: når man kjøper kryptovaluta uten at man nødvendigvis har planer om å drive med det lenge. Trading er ofte mer kortsiktig enn en investering, og hvis man ønsker å oppnå en økonomisk gevinst med dette som utgangspunkt, så er det noe som vil ta tid.

Som sagt så kan det være flere grunner til at noen ønsker å drive med kryptovaluta. For noen kan det for eksempel dreie seg om en langsiktig investering som man ønsker å bruke til noe stort på et senere tidspunkt. Dette kan være for eksempel å kjøpe egen bolig eller bil.

Det finnes også mennesker som driver med kryptovaluta utelukkende fordi det er gøy, noe som naturligvis er helt innafor. Det er opp til hver enkelt person å bestemme hva som er grunnen til at de driver med noe, og det gjelder også i forbindelse med kryptovaluta.

Kryptovaluta kan altså være både en kortsiktig og en langsiktig investering.

Man kan investere i krypto med lånte penger

Vi skal ikke legge skjul på at investering i kryptovaluta både er tidkrevende og en kostbar aktivitet. Og ettersom krypto virkelig er i vinden om dagen, så er det ikke utenkelig at mange vurderer hvilke muligheter de har for å kunne drive med krypto.

Blant disse mulighetene er nok sjansen stor for at det å ta opp et forbrukslån eller lignende kommer opp som alternativ. Men er det i det hele tatt mulig å investere i krypto med lånte penger?

Generelt sett er det ingenting som hindrer deg fra å låne penger med lånte penger. Derfor er det nok mange som både benytter seg av muligheten til å ta opp et forbrukslån eller som låner penger fra noen de kjenner med et løfte om at avkastningen skal gagne dem også.

Giring lar deg trade med lånte penger

Et alternativ er giring av kryptovaluta – et finansielt instrument som er populært i forbindelse med aksjer.

Se mer i denne videoen som viser deg grunnleggende hva giring er:

[giring]

Slik går man frem for å få forbrukslån

Det å få godkjent et forbrukslån er en relativt enkel affære. Årsaken til det er at bankens systemer blir mer og mer automatiserte, så det er ikke nødvendigvis en «ekte» person som ser gjennom søknaden din, tenker at du er en god kandidat og godkjenner søknaden. I stedet er det en datamaskin som tar seg av denne biten.

Forbrukslån er noe man kan søke om digitalt. Før var det ikke slik, men vi tror at det spiller en viktig rolle ettersom det er såpass enkelt i dagens moderne samfunn. Den digitale søknaden skal fylles ut med en rekke personlige opplysninger om deg og situasjonen som du befinner deg i. Her er noen eksempler på informasjon som søknaden skal inneholde:

 • Navn og fødselsnummer.
 • E-post og telefonnummer.
 • Hvor bor du?
 • Hvor mye ønsker du å låne?
 • Er det flere som skal betjene det aktuelle lånet, eller er det bare du?
 • Hvor stor stillingsprosent har du?
 • Hva har du i årslønn (brutto).
 • Hvor mye har du i gjeld fra før (boliglån, studielån, billån, osv).
 • Har du kredittkort? Hvis ja, hva er den totale kredittgrensen og hvor mye av det har du benyttet.
 • Ønsker du å refinansiere, eller er dette et frittstående lån?

Det finnes forskjellige typer forbrukslån. Du kan velge mellom lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet. Hvis man står i en knipe, så er det nok mange som velger å gå for sistnevnte. I forbindelse med førstnevnte må man imidlertid sette noe man eier som sikkerhet for lånet.

Det som skiller et forbrukslån fra for eksempel et bolig- eller billån, er at pengene man låner ikke er øremerket. Dersom man tar opp et boliglån, er dette midler som utelukkende går til å finansiere kjøp av bolig. Slik fungerer det også med et eventuelt billån. Men med et forbrukslån er du ikke forpliktet til å oppgi hva pengene skal brukes til.

Man bør ikke investere i krypto med lånte midler

Men selv om det teoretisk sett ikke er noe i veien for å investere i krypto med lånte midler, så betyr ikke det at det er noe man burde gjøre. Vi vil faktisk gå så langt som å fraråde deg fra å gjøre det.

Vi har full forståelse for at det kan være fristende, men da er det viktig å huske at det ikke foreligger noen garanti for at investeringen din kommer til å gå bra (les mer om dette her). De fleste kryptovalutaer er forbundet med høy volatilitet, noe som betyr at kursen svinger opp og ned som en jojo. I praksis betyr det rett og slett at du kan ende opp med å miste alt du investerte.

Derfor vil det være en fordel å være litt forsiktig med å investere i krypto med lånte midler (eller noen midler for den saks skyld). En god tommelfingerregel er at man aldri skal satse mer penger enn man faktisk har råd til å tape. Så å investere 100 000 kroner i kryptovaluta, er nok ikke en god idé. Det er heller ikke det å låne 100 000 kroner for å gjøre det.

Derfor kan trading være risikabelt

Tenk nøye gjennom saken

Før du bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån (eller låne penger av noen du kjenner) for å investere i kryptovaluta, så er det viktig at du tenker grundig gjennom saken.

Man ønsker naturligvis at en slik aktivitet skal ende som en hyggelig opplevelse, og da er det viktig at man ser på det fra et realistisk perspektiv. Og det er rett og slett mye som skal klaffe for at aktiviteten skal ende opp som akkurat det.

I tillegg til å tenke gjennom saken bør du bruke god tid på å sette deg inn i temaet også. Da skjønner du bedre hva du driver med, noe som kan hjelpe deg å ta gode avgjørelser.

Kostnader og avkastning bør samsvare

Et godt eksempel er at kostnader og avkastning bør reflektere hverandre. Dette er naturligvis enklere sagt enn gjort, da det er mer eller mindre umulig å forutsi på forhånd, men man bør i hvert fall gjøre et forsøk.

Kostnader (altså det du legger i investeringen) og avkastning bør samsvare, og det er ganske viktig for at investeringen skal ha noe for seg i det lange løp.

I praksis fungerer det rett og slett slik at du ikke nødvendigvis trenger å investere store summer for å tjene gode penger på å investere i kryptovaluta. Snarere tvert imot! Du kan investere noen hundrelapper og sitte igjen med flere hundretusen kroner. Men dette er ingen garanti. Kursen kan også plutselig gå andre veien i perioden du bestemmer deg for å investere, og det er det også viktig å ta høyde for.

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!