Trading

[caption id="attachment_6712" align="alignnone" width="1024"]trading kryptovaluta Trading kryptovaluta er blitt enklere enn noensinne med flere plattformer hvor dette kan gjøres enkelt. Eksempelvis kan du starte med trading på få minutter med denne børsen.[/caption]

Om det er én ting som virkelig har fanget folks oppmerksomhet, så er det kryptovaluta. Dette er et veldig populært betalingsmiddel, samtidig som det er så mye mer enn bare et betalingsmiddel.

For mange er kryptovaluta også en form for investering. I veldig mange tilfeller kan det også være en god investering, særlig hvis man er heldig og investerer når kursen for den aktuelle kryptovalutaen er inne i en god periode.

[trading]

I forbindelse med kryptovaluta, er det ikke uvanlig at man kommer over forskjellige andre begreper. Et av disse begrepene, er trading.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på trading av kryptovaluta. Vi skal gå nærmere inn på detaljene rundt dette.

Hva er kryptovaluta?

Før vi går nærmere inn på trading av kryptovaluta, så er vi først nødt til å svare på følgende spørsmål: Hva er kryptovaluta?

Som nevnt ovenfor, så er kryptovaluta et betalingsmiddel. Men det er ikke bare et betalingsmiddel – det er et digitalt betalingsmiddel. Det er med andre ord noe annet enn de fysiske betalingsmidlene som vi er vant til å bære med oss i en lommebok eller lignende.

Men på samme måte som de fysiske betalingsmidlene, så oppbevares kryptovaluta også i en lommebok. Men dette er en lommebok som er utviklet spesifikt for oppbevaring av kryptovaluta. Disse lommebøkene kalles kryptovalutalommebøker.

Det finnes forskjellige typer av kryptovalutalommebøker, og dette er naturligvis noe vi kjenner igjen fra når det gjelder de fysiske betalingsmidlene. Også disse betalingsmidlene kan oppbevares i forskjellige lommebøker, men forskjellene dreier seg dog om noe annet.

Hva er trading?

Det er imidlertid veldig få mennesker som kun skaffer seg kryptovaluta for å ha det liggende bortgjemt i en eller annen kryptovalutalommebok. Veldig mange skaffer seg dette som en slags investering. Dette kan også kalles trading.

Det fører også så til det som kanskje er det viktigste i spørsmålet i denne artikkelen, og det er som følgende: Hva er trading? Hva er egentlig som ligger i dette begrepet?

[trading]

Kort fortalt så handler trading om at man holder et øye med hvordan prisen for den aktuelle kryptovalutaen utvikler seg ved hjelp av en plattform som er utviklet for dette. Denne plattformen kalles gjerne for en tradingplattform.

Det er mulig å trade kryptovaluta på flere forskjellige måter, men dette er noe vi skal se nærmere på litt lenger ned i denne artikkelen.

Forskjellige måter å trade med kryptovaluta

Trading av kryptovaluta kan som nevnt gjøres på flere forskjellige måter. Faktisk så kan denne formen for trading deles opp i to hovedgrupper:

  • Kjøp og/eller salg av kryptovaluta ved hjelp av en kryptobørs.
  • Investering gjort med penger man har lånt (også kalt CFD).

Nedenfor skal vi se nærmere på disse to hovedgruppene av trading med kryptovaluta.

Kjøp/salg av kryptovaluta gjennom en kryptobørs

Når du handler kryptovaluta gjennom en kryptobørs, så blir den aktuelle mengden med kryptovaluta din til odel og eie. Myntene blir en del av din beholdning, som du oppbevarer trygt i en eller annen form for kryptovalutalommebok.

For å kunne kjøpe kryptovaluta, er du nødt til å opprette deg en brukerkonto på den aktuelle kryptobørsen. En tradingplattform fungerer på nøyaktig samme måte. For å kunne bruke den må du nødt til å registrere deg som bruker hos den aktuelle tradingplattformen.

[main]

For å trade kryptovaluta gjennom en tradingplattform, er du nødt til å åpne en posisjon i beholdningen din. Det betyr rett og slett at du er nødt til å lagre kryptovalutaen i kryptovalutalommeboken din, og ha dem der til det blir aktuelt å selge dem fra deg.

Før du bestemmer deg for å benytte deg av denne metoden, bør du sjekke at plattformen lar deg oppbevare så mye kryptovaluta som du ønsker å oppbevare der. En annen ting du bør sjekke opp, er hvor vidt plattformen ilegger deg gebyrer eller ikke.

Investering gjort med penger man har lånt

Bruk av kryptobørs og tradingplattform er ikke den eneste måten å trade kryptovaluta på. Du kan også trade kryptovaluta med penger som ikke nødvendigvis er dine.

I praksis betyr det rett og slett at du låner penger fra en aktør. Dette kalles også CDF, som står for Contract for Difference. Det gjør det mulig for deg å investere i kryptovaluta, selv om du kanskje egentlig ikke har råd til det.

Dette er en form for trading som forutsetter at du gjør et mindre innskudd. Mange tror at dette er noe som betyr at man får mindre eksponering på markedet, men det er ikke tilfellet i det hele tatt. I tillegg er CDF-ene giret, noe som betyr at det kan gå begge veier.

Om man investerer i kryptovaluta ved hjelp av penger fra en CDF, så har man definitivt potensiale til å tjene gode penger på investeringen. Men det er også en reell mulighet at man taper på det. Trading fungerer altså på samme måte som kryptovaluta generelt.

[caption id="attachment_6715" align="alignnone" width="683"]CFD kryptovaluta CFD – Contract for Difference – er et populært instrument når vi snakker kryptovaluta investeringer, men sett deg godt inn i risikoen dette innbærer før du investerer sparepengene dine.[/caption]

Risikofaktorer ved trading

Uavhengig av hvor godt fotfeste kryptovaluta har fått i samfunnet de siste årene, så er det viktig å ikke glemme at det er en svært risikofylt aktivitet.

I forbindelse med investering i kryptovaluta er det ikke uvanlig å høre at man ha tungen rett i munnen. Og selv om det er viktig, så vil ikke det minimere risikoen du tar ved å investere i kryptovaluta. Faktisk så er det ingenting du kan gjøre som faktisk vil minimere risikoen.

Det eneste du kan gjøre i forbindelse med det, er å være oppmerksom på risikofaktorene ved trading. For selv om det ikke er noe du egentlig kan gjøre, så er det viktig å trå varsomt.

Nedenfor skal vi ta en titt på noen av risikofaktorene ved trading av kryptovaluta.

Kryptovalutaens volatilitet

Veldig mange kryptovalutaer er kjent for sin høye volatilitet. Det er noe av det som skiller investering i kryptovaluta fra andre investeringer.

De fleste investerer i noe for å være sikret en eller annen form for gevinst, men det er ikke slik kryptovaluta fungerer i det hele tatt. Om du investerer i kryptovaluta, så foreligger det ingen garanti om at investeringen ender i gevinst for din del.

Det kommer naturligvis litt an på hvilken kryptovaluta du velger. For det er nemlig slik at noen kryptovalutaer er kjent for å være litt mer stabile enn andre, så du bør velge for eksempel Stablecoin til fordel for Bitcoin. Førstnevnte har en litt mer stabil kurve.

Volatilitet er ikke en problemstilling som du er nødt til å ta stilling til i forbindelse med for eksempel det å oppbevare penger i en tradisjonell bank.

Mindre sikkerhet

Det er ikke bare kryptovalutaen volatilitet som får kryptovaluta til å skille seg ut fra de tradisjonelle betalingsmetodene. En annen viktig forskjell, er hvordan de forskjellige aktørene er bygd opp.

Mens en tradisjonell bank har rollen som en tredjepart i enhver transaksjon, så er det ikke helt slik kryptovaluta fungerer. Kryptovaluta er desentralisert, noe som betyr at det ikke inkluderer en tredjepart eller lignende i det hele tatt.

De eneste som er innblandet i disse transaksjonene er kun den som betaler og den som mottar pengene. Og det er ingen selvfølge at partene vet hvem den andre er heller.

Det høres kanskje litt praktisk ut, og det er det nok også i noen tilfeller. Men det er ikke bare positive ting med akkurat dette. At en tredjepart som for eksempel banken ikke har noe med transaksjonen å gjøre, betyr at det er mindre sikkerhet rundt det hele. Og det er jo ikke bra.

Undersøk hva kryptovalutaen er bygget opp av

Om du vurderer å begynne med trading eller kryptovaluta generelt, så er det viktig at du undersøke hva kryptovalutaen er bygget opp av før du bestemmer deg for å hoppe i det og sette i gang med investeringen

Veldig mange kryptovalutaer er bygget opp av blokkjedeteknologi, men det er viktig å undersøke om utgangspunkt for den aktuelle kryptovalutaen faktisk er ekte. Dette er særlig aktuelt i forbindelse med kryptovaluta som ikke har rukket å bli så godt kjent enda.

De fleste som utvikler kryptovalutaer, tar nemlig utgangspunkt i en åpen kildekode når de utvikler produktet sitt. I praksis betyr det at det er mulig å forfalske det, slik at det ikke fører til noe annet enn problemer for din del. Derfor er det viktig å være ekstra påpasselig.

Med å være ekstra påpasselig mener vi naturligvis at du alltid bør sette deg ordentlig inn i en kryptovaluta før du bestemmer deg for å investere i den.

Lover og regelverk

En annen risikofaktor ved trading av kryptovaluta, er lover og regler. Det er nemlig ikke alle land som er like positivt innstilt ovenfor kryptovaluta som vi i Norge er. Faktisk så finnes det land som faktisk har utestengt kryptovaluta.

Hvis det er tilfellet i et land hvor du oppholder deg, så er det ikke sikkert at trading av kryptovaluta er en veldig god idé. Først og fremst så vil trading av kryptovaluta ha veldig lav verdi i land hvor det er tilfellet, men du kan også få trøbbel med myndighetene i det landet.

Hvor strenge disse lovene og reglene er, vil variere fra land til land. Noen har regler mot kun deler av kryptomarkedet som for eksempel trading eller mining, som for eksempel Kina som har forbudt mining. Men det er også noen land som ikke tillater kryptovaluta i det hele tatt.

Kryptovaluta er veldig nytt

Til tross for at kryptovaluta tilsynelatende har fått et ganske godt fotfeste her til lands, så er det ikke slik over hele verden. I mange andre land blir kryptovaluta fremdeles sett på som et veldig nytt konsept.

Kryptovaluta er et komplekst konsept. Det er for eksempel ikke alle land som aksepterer det som betalingsmiddel, og noen land er skeptiske til det kryptovalutaer generelt er bygget opp av. Og det er det viktig å ha forståelse for.

Tradingens tommelfingerregel

Men selv om det finnes land som ikke er like positivt innstilt til kryptovaluta og trading enda, så betyr ikke det at du skal la være å drive med det – hvis du virkelig har lyst til å drive med det.

Det er viktig å huske på at her til lands, så er kryptovaluta både akseptert og ganske populært blant folk flest.

Det viktigste er imidlertid hvordan du opptrer i forbindelse med det. Prøv deg gjerne frem når det gjelder investering i kryptovaluta, men det er særlig én ting som er viktig å ha i bakhodet. Og det er at man aldri skal investere mer enn man har råd til å tape.

Det er fort gjort å bli revet med, særlig om man opplever kryptovaluta som en god investering – hvis man investerer i en god periode. Men det at man ikke skal investere mer enn man har råd til å tape, bør du ha som en tommelfingerregel, for det er veldig viktig.

Slik trader du kryptovaluta

Å trade med kryptovaluta er en prosess som består av flere trinn. Nedenfor skal vi ta en titt på hvordan man gjør dette.

Hvilke trinn som er mest aktuelt for deg, kommer naturligvis an på hvor mye erfaring du har med trading av kryptovaluta. Disse tipsene er imidlertid utarbeidet med utgangspunkt i noen som ikke har hatt anledning til å opparbeide seg veldig mye erfaring i feltet enda.

[etoro]

Les deg opp på temaet

Før du går i gang med trading av kryptovaluta, er det viktig at du leser deg opp på temaet.

Vi kan virkelig ikke få understreket nok hvor viktig dette faktisk er. Å lese seg opp på temaet er det viktigste du gjør i forbindelse med dette. For hvis du ikke har ordentlig kontroll på temaet, så er sannsynligheten for at du ender opp med å tape penger større enn noe annet.

Sett deg ordentlig inn i det

Selv når du tror at du har lest alt som er mulig å lese om temaet, så kan det lønne seg å lese litt mer. Det er mye bedre å lese en artikkel for mye enn en artikkel for lite!

Når det gjelder dette så vil det å undersøke og sammenligne forskjellige tradingstrategier være et godt tips.

Viktig å prøve seg frem

Etter at du har satt deg ordentlig inn i det, så kan du begynne å prøve deg frem.

Her vil det være en god idé å trade populære kryptovalutaer. Årsaken til det er at det finnes mye god informasjon om dette, og det kan du bruke til din fordel.

Vent til du føler at du har fått kontroll på trading av de populære kryptovaluta før du prøver deg på trading av mindre kjente kryptovalutaer.

CFD trading
Giring, Guide, Trading

CFD trading

19.09.2022
251 Visninger

Contracts for Difference (CFD) er en veldig populær investeringsmetode, og derfor skal vi se nærmere…

Ludvig