Flere investerer i kryptovaluta for å kunne kjøpe bolig i fremtiden

Ludvig
22.05.2022
244 Visninger
Flere investerer i kryptovaluta for å kunne kjøpe bolig i fremtiden

Det antas at rundt 300 000 nordmenn har gjort investeringer i kryptovaluta, noe som er en forholdsvis stor andel av befolkningen. For noen er investeringene vellykkede, og de ender kanskje opp med en stor kryptogevinst.

Men kan du egentlig bruke fortjenesten fra kryptotrading på boligkjøp eller lignende? I begynnelsen av 2022 kunne mange lese om nordmannen Mathias Marthinsen som fikk gjøre nettopp det.

Finn ut om det er sannsynlig at banken kan hjelpe deg også med finansieringsbevis, om du har en kryptogevinst!

Teoretisk mulig å kjøpe bolig med kryptogevinster

Da den norske kryptoinvestoren Marthinsen ønsket å bruke kryptogevinsten på 2,5 millioner kroner til å kjøpe bolig, skulle dette først vise seg å være problematisk. Han sendte søknader til en rekke banker, og ventet i flere måneder på svar.

DNB ga avslag, og begrunnet dette med at de anså risikoen for hvitvasking og terrorfinansiering som forhøyet.

Etter lang ventetid ga imidlertid både Sparebank1 og Handelsbanken grønt lys for at pengene kunne brukes som egenkapital til boligkjøp. Marthinsen fikk etter hvert finansieringsbevis fra Handelsbanken, slik at han om ønskelig kan realisere boligdrømmen.

Handelsbanken har imidlertid ikke gitt noen uttalelser om hvilke faktorer som lå bak den positive vurderingen.

Dokumenter alle transaksjoner og betal skatt av gevinsten

Når du skal søke om boliglån, vil banken vite hvor pengene dine stammer fra. Som du sikkert vet, må du stille med 15 % egenkapital ved boligkjøp. Om disse pengene stammer fra oppsparte penger fra skattbar inntekt, er det som regel ikke noe problem.

Skulle pengene derimot vise seg å stamme fra kryptotrading, er det større sjanse for at banken gir avslag. Det er ofte vanskelig for kryptokunder å dokumentere hvordan pengene er tjent. Handelsbanken ga grønt lys til Marthinsen, men alle får nok ikke like positivt svar.

Vi vet ikke nøyaktig hvilke vurderinger banken gjorde når Marthinsen fikk innvilget søknaden om boliglån, men kryptogevinsten var skattet av. Nordmannen kunne også dokumentere hvert eneste kjøp/salg, slik at banken kunne spore hvor pengene kom fra.

Grunnen til at bankene er noe tilbakeholdne med å gi boliglån til kryptoinvestorer, handler nok først og fremst om at de ikke ønsker å låne penger til de som har gjort obskure kryptoinvesteringer. Det viktigste du kan gjøre er derfor å:

  • Dokumentere hva slags investeringer pengene kommer fra
  • Kunne vise til at du har skattet av gevinsten

Hvorfor mener banken risikoen for hvitvasking er forhøyet?

Den viktigste grunnen til at norske banker og myndigheter ofte utviser skepsis til kryptovaluta, er at valutaen er digital og at transaksjonene i stor grad utføres anonymt.

Det er mulig å se hvilke kryptoadresser pengene sendes til og fra, men det er langt vanskeligere å finne ut hvem som faktisk eier adressene. Det er mulig å identifisere hvem som eier adressene, men dette krever rikelig med kompetanse. Men lovens lange arm finner deg til slutt om de ønsker, noe denne karen kan skrive under på.

Norske banker har generelt sett ikke den nødvendige kompetansen for å kunne identifisere overføringene.

Når banken ikke vet hvor pengene stammer fra, må visse forhåndsregler tas. Pengene du har tjent på ærlige investeringer, kan i bankens øyne stamme fra hvitvasking eller narkohandel. Sørg derfor for at du kan dokumentere alle transaksjoner om du skal søke boliglån.

Lykke til!

Forfatter Ludvig

Ludvig har lang erfaring med kjøp og salg av kryptovaluta. De senere årene har han tatt det til et nytt nivå og prøver å leve av kryptovaluta trading. Han følger godt med på markedet og har opparbeidet seg god kompetanse på teknisk analyse mm. Vi er veldig glad for å ha Ludvig med på laget, og er det noe du lurer på angående kryptovaluta er dette mannen du spør!